Als jij zonnepanelen op je dak hebt, heb je misschien gemerkt dat energiebedrijven nu steeds vaker extra kosten in rekening brengen voor de stroom die je teruglevert aan het net. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is zelfs een onderzoek gestart naar deze toenemende kosten.

Het lijkt erop dat in januari negen energiebedrijven deze extra kosten begonnen door te berekenen aan klanten met zonnepanelen. De reden hierachter is dat op zonnige dagen de opgewekte stroom niet veel geld oplevert voor het energiebedrijf. Soms moeten ze zelfs de stroom met verlies verkopen. Daarnaast verdienen ze minder aan de verbruikte stroom, omdat klanten met zonnepanelen deze kunnen wegstrepen tegen de opgewekte stroom (salderen).

De ACM wil nu nader onderzoeken hoe hoog deze terugleverkosten zijn en of ze wel gerechtvaardigd zijn. Volgens de toezichthouder mogen energiebedrijven deze kosten in rekening brengen, maar het moet wel duidelijk zijn dat deze kosten nodig zijn voor het bedrijf. De ACM streeft ernaar om het onderzoek voor eind maart af te ronden.

Deze week heeft een meerderheid in de Eerste Kamer gestemd voor het behoud van de salderingsregeling. Dit betekent dat het demissionaire kabinet, dat eigenlijk van plan was om de mogelijkheden om verbruikte stroom weg te strepen tegen opgewekte stroom af te bouwen, deze plannen moet laten varen.

Dit is hét moment om zonnepanelen te kopen!

→ Je staat in de meest ultieme onderhandelingspositie! De markt is met 90% gekrompen. Bedrijven zijn wanhopig en een hoop zijn al failliet gegaan. Als je all-in zou gaan vergelijkbaar met beleggen, dan is DIT het moment! Zonnepanelen bedrijven komen met bodemprijzen, geven tablets en andere cadeau’s weg om potentiele klanten over te halen. Vergelijk nu voordat de prijzen weer stijgen:

Voor energieleveranciers is dit echter een tegenvaller. Ze hadden verwacht dat ze door het afbouwen van de salderingsregeling minder kosten zouden hebben. Nu dit niet doorgaat, is de verwachting dat ze nog vaker terugleverkosten gaan rekenen aan zonnepaneelklanten.

Als jij zonnepanelen overweegt of al hebt geïnstalleerd, is het dus verstandig om goed te kijken naar de voorwaarden van jouw energiecontract. Vergelijk de kosten en voorwaarden van verschillende energiebedrijven voordat je een beslissing neemt. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan en optimaal kunt profiteren van je duurzame investering in zonne-energie.

Als aanvulling op je zonnepanelen kan het ook interessant zijn om te kijken naar een thuisbatterij. Een thuisbatterij slaat de overtollige energie die jouw zonnepanelen opwekken op, zodat je deze later kunt gebruiken wanneer de zon niet schijnt. Dit kan niet alleen je energierekening verder verlagen, maar ook zorgen voor meer onafhankelijkheid van het energienet. Lees hier meer over de voordelen van een thuisbatterij.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws:

Bekijk alle blogs

Elke week proberen we je te voorzien van inside informatie binnen de zonnepanelen markt. Lees informatie die je eerder niet hebt gelezen.

Installateurs overzicht