Wegwijs in zonnepanelen land
Wijzer worden in de prijzen?

Als je zonnepanelen op je dak hebt geïnstalleerd en je produceert meer elektriciteit dan je nodig hebt, dan kun je die overtollige stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Klinkt goed, toch? Maar dan komt de verrassing: sommige energiebedrijven brengen je kosten in rekening voor het terugleveren van die stroom. Maar waarom doen ze dat eigenlijk?

Bereken de prijs

→ Wijzer worden in de prijzen? Gebruik de zonnepanelen calculator en bereken wat de kosten voor jou zullen zijn.

Het zit zo: energiebedrijven hebben kosten verbonden aan het beheer en onderhoud van het elektriciteitsnet. Wanneer jij stroom teruglevert, moet het netwerk in staat zijn om die stroom te verwerken en te distribueren naar andere gebruikers. Dit betekent dat het netwerk moet worden onderhouden en geüpgraded om deze stroom aan te kunnen. Deze kosten worden vaak doorberekend aan degenen die stroom terugleveren, wat resulteert in terugleverkosten.

Salderingsregeling: blijft bestaan

Maar niet alles is verloren! Gelukkig blijft de salderingsregeling bestaan. Wat houdt dat in? Nou, het betekent dat de stroom die je teruglevert, wordt afgetrokken van de stroom die je verbruikt. Met andere woorden, als je meer stroom teruglevert dan verbruikt, krijg je een vergoeding voor het overschot aan elektriciteit dat je aan het net hebt geleverd. Dit kan helpen om de terugleverkosten te compenseren.

Voordelen van de salderingsregeling

De salderingsregeling heeft verschillende voordelen. Allereerst zorgt het ervoor dat het investeren in zonnepanelen financieel aantrekkelijker wordt. Mensen zijn meer geneigd om over te stappen op duurzame energiebronnen als ze weten dat ze kunnen profiteren van de teruglevering van overtollige stroom. Bovendien draagt het bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot, aangezien zonne-energie een schone en hernieuwbare energiebron is.

Zonnepanelen blijven aantrekkelijk ondanks terugleverkosten

Ondanks de terugleverkosten blijven zonnepanelen een aantrekkelijke investering. Waarom? Omdat ze nog steeds aanzienlijke besparingen opleveren op de lange termijn. Door je eigen elektriciteit op te wekken, verminder je je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en bespaar je op je energierekening. Bovendien stijgt de waarde van je huis omdat het energiezuiniger wordt, wat altijd goed is voor de portemonnee.

Bespaartips

Wil je nog meer besparen? Hier zijn een paar tips:

  • Optimaliseer je energieverbruik: Zorg ervoor dat je energie-efficiënte apparaten gebruikt en minimaliseer onnodig energieverbruik.
  • Gebruik slimme technologie: Investeer in slimme thermostaten, verlichting en apparaten die je helpen om je energieverbruik te regelen en te verminderen.
  • Onderhoud je zonnepanelen: Houd je zonnepanelen schoon en goed onderhouden om ervoor te zorgen dat ze optimaal blijven presteren.
  • Verhoog je eigen energieverbruik: Probeer zoveel mogelijk van je eigen opgewekte energie zelf te gebruiken in plaats van terug te leveren aan het net.

Vergelijk offertes

Door offertes te vergelijken kun je vaak tot wel 40% besparen op de kosten. Via onze offerteservice kan je gratis én vrijblijvend meerdere vakspecialisten vergelijken bij jou uit de buurt. Want vergelijken is altijd verstandig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws