Wegwijs in zonnepanelen land
Wijzer worden in de prijzen?

Graag op een duurzame manier je woning verwarmen? Een hybride warmtepomp is hier een perfecte oplossing voor. Verminder je gasverbruik met dit type warmtepomp en verlaag je energiefactuur. Wat kost een hybride warmtepomp, waar moet je op letten bij het kiezen van een hybride pomp en wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is een hybride warmtepomp?

Hybride warmtepompen zijn een vrij recent verschijnsel. Hierdoor zijn ze nog niet helemaal ingeburgerd. Het is dus zeker niet raar dat je nog niet helemaal mee bent met het begrip.

Bereken de prijs

→ Wijzer worden in de prijzen? Gebruik de zonnepanelen calculator en bereken wat de kosten voor jou zullen zijn.

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een gasgestookte hoogrendementsketel en een lucht-water warmtepomp. De warmtepomp en de cv-ketel werken samen om het sanitaire water van de woning te verwarmen. Welk systeem het meeste werk verricht, is afhankelijk van het weer en de temperatuur buiten. Op koudere dagen zal vooral de ketel werken, op warmere dagen zal vooral de warmtepomp je sanitair water en centrale verwarming van warmte voorzien. Welk systeem in actie schiet, wordt automatisch bepaald.

Het staat bekend als een erg slimme keuzen voor mensen die graag hun woning op een duurzame manier wensen te verwarmen, maar toch niet volledig op elektrisch verwarmen willen overschakelen. Het voordeel? Een lager gasverbruik en CO²-uitstoot. Een win-winsituatie dus, je doet namelijk zowel economisch als ecologisch je voordeel. Het is een handige manier om flexibel en geleidelijk over te stappen naar verwarming met groene energie.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht en werkt op stroom. Het energiezuinige apparaat wordt aan de centrale verwarmingsketel gekoppeld. Een groot deel van de woning wordt door de warmtepomp verwarmd, indien nodig wordt er extra energie uit de cv-ketel gehaald. Naast de centrale verwarming verwarmt het systeem ook je sanitair water.

Hybride warmtepompen werken ook uitstekend bij matig geïsoleerde woningen, daar is het ook oorspronkelijk voor uitgevonden. Woningen met een uitstekende isolatie, kunnen meteen overstappen op een volledig elektrische warmtepomp zonder aardgas. Je kan zo’n hybride warmtepomp gewoon op je huidige ketel aansluiten. Een nieuwe is niet nodig.

Wat kost het?

Een hybride warmtepomp plaatsen? Reken op een gemiddelde prijs tussen 5.000 en 7.500 euro. Dit is inclusief het installeren van de warmtepomp. Een volledige verwarmingsinstallatie (met centrale verwarmingsketel) zal tussen 8.000 en 11.000 euro kosten. In vergelijking met bijvoorbeeld een geothermische warmtepomp kom je er voordelig vanaf. Deze gaan een stuk duurder over de toonbank. Van alle warmtepompen is een hybride warmtepomp de goedkoopste.

De reden van de voordelige prijs van hybride warmtepompen: er zijn geen graaf- of breekwerken nodig voor de installatie ervan. Dit scheelt een pak in arbeidsuren en materiaalkosten. Ook kan een hybride warmtepomp op een bestaand verwarmingssysteem geïnstalleerd worden.

Graag een exacte prijs voor een hybride warmtepomp ontvangen? Het is aangeraden meerdere offertes aan te vragen bij verschillende installateurs. Zo kan je exacte prijsvoorstellen ontvangen en de voordeligste keuze maken.

Prijsopbouw

De kosten van een hybride warmtepomp bestaan uit verschillende factoren. De grootste kost gaat naar de prijs van de pomp zelf. Ook komen er installatiekosten en reiskosten bij.

Wat beïnvloedt de prijs

Hoeveel je uiteindelijk in totaal betaalt voor een warmtepomp hangt af van verschillende factoren:

  • Welk merk je kiest. Zoals bij alle producten is er ook bij hybride warmtepompen een prijsverschil tussen verschillende merken.
  • Met welke vakman je in zee gaat. De ene vakman rekent meer aan dan de andere. Tip: kies een installateur die niet te ver woont, zo bespaar je al op reiskosten. Ook kan het erg voordelig zijn meerdere offertes tegelijk aan te vragen.

Subsidies en leningen

Mogelijks heb je recht op bepaalde subsidies of leningen. Zo is er een interessante subsidie voor hybride warmtepompen. Indien je voldoet aan de juiste voorwaarden, heb je recht op 2.500 euro korting.

Een hybride warmtepomp combineren met het isoleren van (een deel van) je woning? Indien je dit binnen 24 maanden doet kan je een subsidie voor isolatie krijgen. Daarnaast zijn ook de leningen voor energieneutrale investeringen vaak erg gunstig. Wij raden leningen af!

Soorten hybride warmtepompen: welke warmtepomp kiezen?

Er zijn 3 verschillende soorten warmtepompen. Ze vertrekken vanuit hetzelfde idee, maar de uitvoering is net iets anders.

Zo bestaat er een hybride warmtepomp met buitenunit. De naam verklapt het al, deze warmtepomp haalt de warmte louter uit buitenlucht. Het kan enkel gebruikt worden om je woning of centrale verwarming te verwarmen. Om ook voor je sanitair water te zorgen, heeft deze warmtepomp te weinig capaciteit.

Een andere optie is de hybride warmtepomp zonder buitenunit. Hierbij staat het systeem binnen en wordt er warmte uit de afgevoerde ventilatielucht gehaald. Een synoniem voor dit systeem is de ventilatiewarmtepomp. Deze warmtepomp kan zowel de verwarming van sanitair, als dat van cv-water aan.

Als laatste is er nog een combinatiesysteem. Hierbij worden bovenstaande technieken gecombineerd.

Terugverdientijd/Rendement

Een warmtepomp is een heuse investering, daardoor is het natuurlijk wel belangrijk dat je dit er terug uit haalt. Geen zorgen, de gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp is zo’n 10 jaar. Uiteraard is er geen exacte datum, maar is dit afhankelijk van de aankoopprijs, subsidies, het rendement, gasverbruik en de energieprijzen.

Het rendement van een hybride warmtepomp is in ieder geval hoog genoeg om van een waardevolle investering te kunnen spreken. Wel ligt het rendement iets lager dan bij andere warmtepompen. De reden hiervan is het feit dat een hybride pomp deels nog op aardgas werkt. Je bespaart bij deze warmtepomp dan weer wel op de aankoopprijs.

Voor- en nadelen hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp biedt heel wat voordelen. Een overzicht:

  • Betaalbaar: relatief gezien is een hybride warmtepomp een vrij goedkope investering.
  • De installatie is eenvoudig.
  • Compatibel met het centrale verwarmingssysteem.
  • Geschikt voor woningen met matige isolatie.
  • Kan centrale verwarming en sanitair water verwarmen.
  • Intelligent systeem.
  • Er is geen breekwerk voor nodig.

Uiteraard zijn er ook enkele nadelen aan een hybride pomp verbonden:

  • De buitenunit maakt geluid. Dit wordt soms als storend ervaren indien hij op een onhandige plek geïnstalleerd wordt.
  • Er is regelmatig onderhoud nodig aan dit type pomp. Ook bij een cv-ketel is dit het geval.
  • De installatie is vrij groot.
  • Het is nog steeds een best prijzige investering.

Waarom i.c.m. zonnepanelen?

Een warmtepomp is een duurzame investering. Wil je optimaal gebruik maken van je warmtepomp dan is het verstandig om dit te combineren met gratis zonne-energie van zonnepanelen. Op een gegeven ogenblik zal er in heel Nederland de warmtepomp verplicht worden, dus waarom niet nu al investeren. Nederland in 2050 gasvrij maken gaat lastig worden maar het is verstandig om nu al hier mee bezig te zijn.

Bespaartips

Om geld te besparen is het aangeraden zeker grondig te checken op welke subsidies je eventueel recht hebt.

Een specialist kan hierbij helpen. Zij hebben genoeg vakkennis om te weten waar je in jouw situatie recht op hebt. Ook ben je zo verzekerd van een correcte plaatsing. Het is voordeliger bij meerdere installateurs offertes aan te vragen, zo kan je prijzen vergelijken en er je voordeel uit halen.

Een aanvraag kun voor warmtepompen kun je hieronder doen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meer nieuws:

Meer nieuws