In de zoektocht naar efficiëntere en geavanceerdere vormen van duurzame energie komen AC zonnepanelen steeds vaker naar voren als een opmerkelijke innovatie. In deze blog gaan we dieper in op wat AC zonnepanelen zijn. We bespreken hoe ze zich onderscheiden van andere zonnepanelen, wat de voor- en nadelen ervan zijn en hoe je kan bepalen of ze de juiste keuze zijn voor jouw specifieke situatie.

Wat zijn AC zonnepanelen?

AC zonnepanelen zijn ook wel bekend als omvormer-geïntegreerde zonnepanelen. Ze verschillen op een cruciale manier van de traditionele DC (gelijkstroom) zonnepanelen. In een regulier zonnepaneelsysteem zitten namelijk diverse onderdelen, waarvan de omvormer één van de belangrijkste onderdelen is. De omvormer is het apparaat dat gelijkstroom omzet in wisselstroom. Dat is de standaardvorm van elektriciteit die huishoudens gebruiken. Het unieke kenmerk van AC zonnepanelen is dat ze al een omvormer ingebouwd hebben op de achterkant van de zonnepanelen. Dit betekent dat het gelijkstroomvermogen niet direct naar een centrale omvormer gaat. De micro-omvormers zetten de zonne-energie echter direct om in wisselstroom. Hierdoor kan het direct naar het huis gestuurd worden om te gebruiken. De micro-omvormers zijn vaak al ingebouwd in de zonnepanelen. Je kunt ze echter ook apart kopen.

Hoe onderscheiden AC zonnepanelen zich?

Een van de opvallendste verschillen is zoals gezegd de integratie van de omvormer op de zonnepanelen. Traditionele zonnepanelen vereisen een externe omvormer. Deze wordt vaak ergens in de buurt van de panelen geïnstalleerd. Door de ingebouwde omvormers zijn AC zonnepanelen relatief eenvoudig te installeren en besparen ze consumenten ook ruimte. Een ander onderscheidend kenmerk is de manier waarop de zonnepanelen presteren in schaduwrijke omstandigheden. Doordat elke module zijn eigen omvormer heeft, kunnen ze onafhankelijk van elkaar werken. Als één paneel in de schaduw komt, heeft dit daardoor geen invloed op de prestaties van de andere panelen. Dit komt de algehele efficiëntie ten goede.

Dit is hét moment om zonnepanelen te kopen!

→ Je staat in de meest ultieme onderhandelingspositie! De markt is met 90% gekrompen. Bedrijven zijn wanhopig en een hoop zijn al failliet gegaan. Als je all-in zou gaan vergelijkbaar met beleggen, dan is DIT het moment! Zonnepanelen bedrijven komen met bodemprijzen, geven tablets en andere cadeau’s weg om potentiele klanten over te halen. Vergelijk nu voordat de prijzen weer stijgen:

De voor- en nadelen van AC zonnepanelen

Voordelen

Eenvoudige installatie

Het installeren van AC zonnepanelen is in feite ‘plug and play’. Er is niet dezelfde DC-bedrading nodig als bij reguliere zonnepaneelsystemen, omdat de zonnepanelen niet op een reguliere omvormer worden aangesloten. Er zijn minder onderdelen om aan te sluiten, waardoor het minder werk is.

Ruimte-efficiëntie

Het ingebouwde karakter van de omvormer maakt AC zonnepanelen ruimtebesparend. Dat heeft aan de ene kant te maken met het ontbreken van centrale omvormer(s). Aan de andere kant is er geen beperking op de oriëntatie van de panelen, waardoor ze in elke gewenste richting gelegd kunnen worden. Dit is vooral gunstig voor locaties met beperkte ruimte en locaties waar de panelen op verschillende plekken op het dak geplaatst moeten worden.

Beperkte impact van schaduw

AC zonnepanelen presteren beter bij gedeeltelijke schaduw dan reguliere systemen. Dit komt door de onafhankelijke werking van elk zonnepaneel. De schaduw op één zonnepaneel heeft geen invloed op de productie van de andere panelen. Het rendement van het zonne-energiesysteem blijft in diverse omstandigheden dus beter behouden.

Hogere productie

AC zonnepanelen bieden ook een potentieel hogere productie van zonne-energie. Elke module kan namelijk afzonderlijk optimaal functioneren. Hierdoor kan de totale energieopbrengst ook gemaximaliseerd worden. Daarnaast is er iets dat heet ‘maximale power point tracking’ (MPPT). Dit zorgt ervoor dat de hoeveelheid zonne-energie bij elk paneel gemaximaliseerd wordt. De totale energieopwekking kan hierdoor 5-10% hoger uitkomen.

Eenvoudige uitbreiding

Toekomstige uitbreiding is makkelijker doordat er geen centrale omvormer is. Een centrale omvormer heeft namelijk een maximale capaciteit. Bij uitbreiding van de zonnepanelen betekent dit dat er een andere of extra omvormer aangeschaft moet worden. Het ontbreken van een centrale omvormer bij AC zonnepanelen betekent dat je eenvoudig extra zonnepanelen kunt toevoegen zonder de hele installatie te moeten herzien.

installatie

Nadelen

Initiële kosten

De initiële kostprijs is mogelijk een struikelblok. AC zonnepanelen kosten namelijk meer dan regulier zonnepanelen, met name vanwege de ingebouwde omvormer. Micro-omvormers zijn duur. Het totale zonnepaneelsysteem zal daarom duurder zijn. De installatiekosten zullen echter hoogstwaarschijnlijk lager uitvallen doordat de installatie eenvoudiger is en minder tijd kost.

Onderhoud

Een belangrijk ander nadeel is onderhoud en reparatie van AC zonnepanelen moeilijker en kostbaarder is. Als de ingebouwde omvormer defect raakt, kan het moeilijker zijn om te repareren in vergelijking met een externe omvormer. Daarbij komt ook dat je eerst moet uitzoeken wélke omvormer defect is, want elk paneel heeft er natuurlijk één en elke omvormer kan de boosdoener zijn. Dit kan leiden tot hogere onderhoudskosten op de lange termijn.

Kwetsbaarheid van omvormers

De omvormers op de achterkant van de panelen kunnen kwetsbaarder zijn voor invloeden van buiten, zoals weersomstandigheden. Voor reguliere omvormers wordt bewust een beschutte plek gezocht. Bij AC zonnepanelen is er geen keuze. Hierdoor zijn ze gevoeliger voor schade. Dat kan vervolgens weer onderhoudsproblemen veroorzaken.

Zijn AC zonnepanelen geschikt voor jouw situatie?

Er zijn een aantal factoren, die je moet meenemen in de overweging of AC zonnepanelen geschikt zijn voor jouw situatie.

Overwegingen

Als de ruimte schaars of het ontwerp van het zonnepaneelsysteem complex is, kunnen AC zonnepanelen een ideale keuze zijn vanwege hun compacte ontwerp en onafhankelijkheid van elkaar. Ook als jouw locatie vatbaar is voor schaduw, kunnen ze uitkomst bieden vanwege hun hogere prestaties. Daarnaast is het belangrijk om je budget zorgvuldig te overwegen. Hoewel de initiële kosten hoger kunnen zijn, kunnen de voordelen op de langer termijn opwegen tegen de investering. Hou tegelijkertijd rekening met mogelijk hogere onderhoudskosten op langer termijn.

Tier 1 zonnepanelen

De meeste AC zonnepanelen zijn van fabrikanten, die behoren tot Tier 1. Het zijn dus hoogwaardige zonnepanelen, die betrouwbaar zijn en goed presteren. De bedrijven, die ze produceren, staan bovendien goed aangeschreven en geven lange garanties op hun producten. De meeste micro-omvormers hebben 25 jaar garantie.

0 0 votes
Rating van dit artikel
Subscribe
Notify of
guest
0 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Laat alle reacties zien

Meer nieuws:

Bekijk alle blogs

Elke week proberen we je te voorzien van inside informatie binnen de zonnepanelen markt. Lees informatie die je eerder niet hebt gelezen.

Bekijk hier de beste zonnepanelen installateurs:

triplesol

Triplesol

Overzicht: TripleSol is een dynamisch energiebedrijf dat zich richt op het leveren van geïntegreerde zonne-energieoplossingen. Het bedrijf biedt een breed

(Fixed)
images-1

Megasolar

Overzicht: MegaSolar is een toonaangevend energiebedrijf dat gespecialiseerd is in grootschalige zonne-energieprojecten. Het bedrijf richt zich op het ontwerpen, bouwen

(Fixed)
0x0

Atlas Power

Overzicht: Atlas Power is een innovatief energiebedrijf dat zich richt op het leveren van betrouwbare en duurzame energieoplossingen. Met een

(Fixed)

0
Wat denk jij? Laat een comment achterx