Wegwijs in zonnepanelen land
Wijzer worden in de prijzen?

Het lijkt een relatief eenvoudige klus: het installeren van een set zonnepanelen en het aansluiten van de zonnepanelen op de omvormer en vervolgens op het elektriciteitsnet. Menig begenadigd klusser zal deze klus overwegen. Maar bij het aansluiten van zonnepanelen komt wel het een en ander kijken. Installatietechniek is een professioneel vak en er zijn veel eisen waaraan een elektrische installatie moet voldoen. Hieronder staan enkele van de specifieke veiligheidseisen.

Vrije groep verplicht

Het gebruik van een vrije groep in uw meterkast is wettelijk verplicht voor zonnepanelen. Dit geldt zowel voor serieel geplaatste systemen als parallel geplaatste systemen. ZelfOpwekken.nl plaatst altijd een nieuwe installatie-automaat. Dat is een vrije groep inclusief een extra aardlekschakelaar. Dat is extra veilig. Ook het plaatsen van een ZPO (of PV-verdeler) is standaard inbegrepen.

“Vrije groep” betekent simpelweg dat de stroomleiding geen andere afsplitsingen heeft in uw woning. Een vrije groep stelt zeker dat er geen andere ‘verbruikers’ op de kabel, tussen uw omvormer(s) en de meterkast, zitten.

Werkschakelaar en aarding

Naast een vrije groep plaatsen professionele installateurs altijd een werkschakelaar in de buurt van de omvormer. Ook dit is wettelijk verplicht. Volgens de NEN1010 moeten installateurs altijd een werkschakelaar plaatsen, zodat er altijd veilig kan worden gewerkt aan de omvormer, indien dat nodig is.

Tevens moet de installateur ervoor zorgen dat elk systeem correct wordt geaard. De aardedraad van uw zonnepanelen-systeem wordt aangesloten op de omvormer. En de aardedraad van de omvormer wordt netjes verbonden met de aardpen in uw meterkast.

Risico’s op foutieve aansluiting

De bovenstaande technische voorbeelden tonen aan dat correcte plaatsing van zonnepanelen een gespecialiseerde klus is. U kunt nog meer informatie vinden op de website van ZelfOpwekken.nl. Een doe-het-zelver riskeert veel sneller een foutieve plaatsing dan een gecertificeerd installateur. Een goede kennis van elektrische installaties, bijvoorbeeld voor de plaatsing van de omvormer en de bekabeling, is een must voor een optimale werking van de zonnepanelen.

Werken op hoogte

Bovendien brengen het plaatsen van panelen op een schuin of plat dak ook veiligheidsrisico’s met zich mee. Met een installateur ben je zeker van een snelle, correcte plaatsing zonder administratieve rompslomp.

En er zijn meer argumenten waarom het inschakelen van een professionele installateur verstandig is:

Geen garantie: beschadiging van zonnecellen tijdens de plaatsing, slecht gemonteerde panelen die bij een storm loskomen, lekkages door onvoorzichtige dakwerken, enz. Als klusser draai je zelf op voor deze mogelijke fouten. Besteed je het uit aan een installateur? Dan is die verantwoordelijk voor eventuele fouten.

Geen professioneel legplan: een legplan, dat op maat is ontworpen voor de lokale situatie, is belangrijk voor een maximale opbrengst van je zonnepanelen. Je moet daarbij rekening houden met het gewenste totale vermogen, de oriëntatie en hellingsgraad van de panelen, mogelijke schaduwval, enzovoorts. Een slecht legplan verlaagt de opbrengst aan zonnestroom.

Papierwerk en controle: na de plaatsing moet je de installatie ook nog registreren bij de netbeheerder, je verplichte elektriciteitskeuring aanvragen, enz. Een installateur regelt al deze zaken voor jou. Een zorg minder.

Vraag daarom nu vrijblijvend een gratis offerte aan met legplan bij ZelfOpwekken.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meer nieuws:

Meer nieuws