Zonnepanelen zelf op je dak installeren lijkt een geweldige manier om geld te besparen op je energierekening en tegelijkertijd iets goeds te doen voor het milieu, maar is dat wel zo slim? En kan een hoop misgaan.

In deze blog bespreken we de top 10 dingen die fout kunnen gaan, zodat je goed voorbereid bent en fouten kunt voorkomen. Of je nu een ervaren klusser bent of gewoon geld wilt besparen, deze gids helpt je om je project succesvol af te ronden. En ongelukken te voorkomen.

1. Verkeerde plaatsing van de zonnepanelen

Het goed installeren van zonnepanelen is heel belangrijk om zoveel mogelijk energie op te wekken. Als de panelen niet op de juiste manier worden geplaatst, bijvoorbeeld als ze niet de goede kant op staan of niet in de juiste hoek liggen, krijgen ze niet genoeg zonlicht. Dan leveren ze minder energie op. Het is dus belangrijk om goed te kijken naar de richting en hoek van de panelen. Zo weet je zeker dat je het meeste uit je zonnepanelen haalt. Een goede plaatsing zorgt er ook voor dat de panelen langer meegaan, waardoor je op de lange termijn nog meer geld bespaart op je energierekening.

2. Onjuiste aansluiting van de bedrading

Fouten bij het verbinden van draden zijn riskant. Als het niet goed gebeurt, kan het kortsluiting of brand veroorzaken. Volg de instructies nauwkeurig en vraag bij twijfel een elektricien om hulp. Kabels liggen vaak los onder de panelen of op het dak en zijn blootgesteld aan water, wind en zonlicht. Dit kan gevaarlijk zijn, want kabels en connectoren zijn niet altijd bestand tegen deze elementen. Zorg dat de kabels stevig vastzitten en niet over de dakpannen schuren. Gebruik UV-bestendigde materialen om te voorkomen dat ze vroeg of laat beschadigd raken.

Dit is hét moment om zonnepanelen te kopen!

→ Je staat in de meest ultieme onderhandelingspositie! De markt is met 90% gekrompen. Bedrijven zijn wanhopig en een hoop zijn al failliet gegaan. Als je all-in zou gaan vergelijkbaar met beleggen, dan is DIT het moment! Zonnepanelen bedrijven komen met bodemprijzen, geven tablets en andere cadeau’s weg om potentiele klanten over te halen. Vergelijk nu voordat de prijzen weer stijgen:

3. Geen rekening houden met schaduw

Zelfs een klein beetje schaduw op een deel van je zonnepanelen kan ervoor zorgen dat het hele systeem minder goed werkt. Let daarom goed op bomen, schoorstenen en andere dingen die schaduw kunnen geven op je dak. Het is belangrijk dat je zonnepanelen zoveel mogelijk in de zon liggen. Kijk goed waar de schaduw valt op verschillende momenten van de dag en in verschillende seizoenen, zodat je zeker weet dat je panelen het meeste zonlicht krijgen.

4. Onvoldoende ventilatie achter de panelen

Zonnepanelen werken het beste als ze koel blijven. Daarom is het belangrijk om genoeg ruimte te hebben voor luchtcirculatie achter de panelen. Als er niet genoeg lucht kan stromen, worden de panelen te warm en werken ze minder goed. Dit betekent dat ze minder energie opwekken. Bij het installeren van zonnepanelen moet je dus niet alleen letten op de richting en hoek, maar ook op de ruimte achter de panelen.

5. Dak niet stevig genoeg

Als je zonnepanelen op je dak wilt leggen, moet je eerst checken of je dak het gewicht van de panelen kan dragen. Soms moet je het dak extra stevig maken, bijvoorbeeld door balken of steunen toe te voegen. Zo voorkom je dat het dak doorbuigt of zelfs instort door het gewicht van de panelen.

6. Vergunning vergeten aan te vragen

Het is belangrijk om te onthouden dat je soms (bij bijvoorbeeld monumentale woningen) een vergunning nodig hebt om zonnepanelen te plaatsen, afhankelijk van de regels van je gemeente. Check dit dus van tevoren. Als je geen vergunning hebt en toch zonnepanelen installeert, loop je het risico op boetes of dat je de panelen moet weghalen. Dat wil je natuurlijk niet. Bij installatietechniek leer je als mbo-student niet alleen hoe je zonnepanelen moet installeren, maar ook over de regels en voorschriften die daarbij horen. Zo weet je zeker dat je alles volgens de juiste procedures doet en problemen in de toekomst voorkomt.

7. Onjuiste installatie van de omvormer

Het is superbelangrijk om de omvormer goed te installeren, want die is echt essentieel voor je zonnepanelen. Als dat niet goed gebeurt, kan het de werking van je hele systeem in de war schoppen. Zorg ervoor dat je de omvormer op een plek hangt waar het goed kan ventileren en volg de instructies voor de installatie goed op. Dat is nodig om ervoor te zorgen dat alles goed werkt en je het meeste uit je zonnepanelen haalt.

8. Connectoren zijn niet waterdicht

Bij het aansluiten van zonnepanelen worden vaak MC4-connectoren gebruikt. Die moeten waterdicht zijn, zodat er geen water bij kan komen. Maar soms zien controleurs dat de kabels te dik, te dun of van verschillende merken zijn. Daardoor sluiten de connectoren niet goed aan en kan er stroom weglekken. Daarom is het belangrijk om speciaal gereedschap te gebruiken om deze connectoren te monteren. Gebruik geen ander gereedschap, zoals een waterpomptang, want dat kan de waterdichte afsluiting beschadigen. Als je de connectoren goed monteert, zorg je ervoor dat je zonnepanelen veilig werken en dat er geen stroom verloren gaat.

9. Geen onderhoud

Het is belangrijk om je zonnepanelen goed te onderhouden, ook al hebben ze meestal niet veel verzorging nodig. Je moet ze wel regelmatig schoonmaken en checken op eventuele schade. Vuil en bladeren kunnen namelijk de hoeveelheid energie die je panelen opwekken verminderen. Zorg er daarom voor dat je panelen schoon blijven. Als mbo-student leer je tijdens je installatietechniek lessen hoe je dit moet doen. Zo houd je je zonnepanelen in topconditie en zorgen ze voor maximale energieopbrengst.

10. Verkeerde materialen

Zorg ervoor dat je de goede spullen gebruikt voor je zonnepanelen. Kies dingen die buiten kunnen staan en die tegen de zon kunnen. Als je bijvoorbeeld kabels en dingen om de panelen vast te maken gebruikt die niet tegen de zon kunnen, gaan ze stuk na een tijdje. Dan krijg je problemen. Kijk dus naar spullen die Uv-bestendig zijn. Als je dit doet, blijven je zonnepanelen goed werken en hoef je je minder zorgen te maken over reparaties later in de toekomst.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws:

Bekijk alle blogs

Elke week proberen we je te voorzien van inside informatie binnen de zonnepanelen markt. Lees informatie die je eerder niet hebt gelezen.

Installateurs overzicht