Wat gebeurt er allemaal in de zonnepanelen markt? Vorig jaar en de jaren daarvoor waren zonnepanelen booming business voor bedrijven. Op dit moment hebben zonnepanelen bedrijven het erg moeilijk en het ene bedrijf na het andere valt om. 

[Update]: zoals we al hadden verwacht gaat het ene na het andere bedrijf failliet. Wij werkten al jaren goed samen met Bongo Solar. Blijkt dat zij én Nova volt(dochterondernemingen van Kees Koolen Industries) nu failliet zijn gegaan. Een bedrijf dat 100 installaties per week deed! Als deze trend zich doorzet heeft dit zware gevolgen voor de markt omdat er dan nieuwe bedrijven (vaak onervaren zullen opstaan en de markt nog meer zullen verzieken)

De drie gevaarlijke ontwikkelingen zijn: 

Dit is hét moment om zonnepanelen te kopen!

→ Je staat in de meest ultieme onderhandelingspositie! De markt is met 90% gekrompen. Bedrijven zijn wanhopig en een hoop zijn al failliet gegaan. Als je all-in zou gaan vergelijkbaar met beleggen, dan is DIT het moment! Zonnepanelen bedrijven komen met bodemprijzen, geven tablets en andere cadeau’s weg om potentiele klanten over te halen. Vergelijk nu voordat de prijzen weer stijgen:

  • een te volatiele markt waardoor het ene bedrijf na het andere failliet zal gaan (ook goede lokale professionele bedrijven)
  • geen goede berichtgeving vanuit de overheid/nieuwsbladen 
  • cowboys die willen profiteren van bovenstaande reden

Quote:

Vroeger

De coronatijd heeft ervoor gezorgd dat overal in de gehele wereld de prijzen zijn gestegen. Denk aan transport-  en benzinekosten. De prijs van zonnepanelen ging toen ook omhoog. Totdat er op een gegeven moment de markt weer in een dip zat en er goed nieuws kwam vanuit de overheid.

Oktober 2022 was een record maand, hoe dat kan is niet gelijk te verklaren. Wat we wel merken is dat berichtgeving vanuit de overheid en nieuwsbladen erg veel impact hebben op deze volatiele markt. Wanneer er veel nieuws komt over de salderingsregeling zie je ineens een dip, maar wat leren we van experts? Zonnepanelen zijn nog steeds rendabel, zelfs zonder een salderingsregeling. Wek je evenveel energie op dan als je verbruikt, dan is het eigenlijk altijd wel slim om zonnepanelen te kopen. 

Cowboys vs. Professionals.

Door de jaren heen hebben wij veel aanmeldingen gehad van zonnepanelen bedrijven die zogeten leads willen kopen. Dat zijn dus eigenlijk potentiele klanten die een aanvraag doen op onze website om offertes op te vragen. Vorig jaar (2023) tot en met ergens augustus hadden wij zowat elke dag tot wel 10 aanmeldingen van nieuwe bedrijven maar ook bestaande bedrijven. De ene na het andere bedrijf meldde zich aan om zich ook in deze zeer financieel aantrekkelijke markt te vestigen. De winst van een een zonnepanelen set kan wel oplopen tot een paar duizend euro! Ook hier geef ik je graag de tip mee om ALTIJD meerdere offertes te vergelijken. Je hoeft het niet per sé via onze site te doen, als je het maar doet. Je zult merken dat je tot wel 30% a 40% bespaart terwijl de panelen/merken (lees: het aanbod) identiek zijn. 

Binnenkort zullen we een podcast opnemen om dit te bespreken (volg hiervoor @offerteadviseur op Youtube)

Ook zagen we dat er veel neppe bedrijven zich aanmelden om vervolgens een graantje mee te pikken. Denk aan telemarketeers die zich voordeden als een zonnepaneel bedrijf, een sale maakte en vervolgens deze sale doorzette aan een installateur. Je kunt al zelf bedenken dat dit veel problemen met zich mee gaat brengen. Want wie spreek je aan als het misgaat? Wie is verantwoordelijk? En wat als er veel mensen klagen bij deze verkoper? Hij zorgt er gewoon voor dat zijn bedrijf wordt uitgeschreven bij het kvk en ‘bestaat niet meer’. Jij kunt nergens meer aanspraak op maken en zit met de gebakken peren.

Marktstabiliteit 

Hoe kan men zorgen voor een stabiele markt? De overheid en nieuwsbladen zouden meer informatie moeten bieden over zonnepanelen en dat ze nog steeds rendabel zijn. De markt heeft behoefte meer transparantie. Men moet direct weten welke hoe je professionele bedrijven kunt onderscheiden van cowboys.  Installateurs vrezen het ergste en vragen minister Jetten om actie. Het jojo beleid van de overheid moet eens een keer afgelopen zijn en er moet veel meer duidelijkheid komen voor de komende 10 a 20 jaar.

Gelukkig helpen wij ook een handje en zitten wij al meer dan 12+ jaar in de zonnepanelen markt. Door de jaren heen hebben wij enorm veel informatie verzameld en door onze kennis weten wij precies waar je op moet letten.

Mocht je vragen hebben of een opmerking, laat het dan weten in de comments.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws:

Bekijk alle blogs

Elke week proberen we je te voorzien van inside informatie binnen de zonnepanelen markt. Lees informatie die je eerder niet hebt gelezen.

Installateurs overzicht