Vroeger werd er btw op zonnepanelen gerekend. Er was toen ook systeem van btw-teruggave voor zonnepanelen van kracht in Nederland. Per 1 januari 2023 is daar echter verandering in gekomen. Er geldt nu een btw-tarief van 0% op zonnepanelen-installaties op woningen of bijgebouwen van woningen. Dat betekent dat de belastingteruggave voor zonnepanelen niet meer nodig is. In 2024 zal de huidige situatie echter weer veranderen. Wat dat betekent, zoeken we in dit blog voor je uit.

BTW op zonnepanelen toen en nu

Zoals je in de inleiding kon lezen is de situatie met BTW op zonnepanelen in Nederland over de jaren heen een aantal keer gewijzigd. We zetten de ontwikkelingen kort voor je op een rijtje.

BTW op zonnepanelen vóór 2023

Voorheen betaalde je 21% btw voor zonnepanelen. Dit gold zowel voor arbeids- als materiaalkosten. Gelukkig kon je deze btw terugvragen als particulier en als ondernemer. Je kon ook gebruik maken van de kleine ondernemersregeling. Het terugvragen van de btw was relatief eenvoudig. Je kon de btw als particulier in drie stappen terugvorderen.

BTW op zonnepanelen in 2023

Sinds 1 januari 2023 is het btw-tarief voor zonnepanelen op (vakantie)woningen en bijgebouwen van woningen verlaagd naar 0%. Dit vereenvoudigt het proces aanzienlijk, aangezien administratieve rompslomp rondom het terugvragen van de btw niet langer nodig is. De Nederlandse overheid wilde hiermee meer mensen stimuleren om zonnepanelen te laten plaatsen ondanks de toegenomen prijsstijgingen. Het doel was om zoveel mogelijk mensen deel te laten nemen aan de energietransitie. Het 0% btw-tarief geldt voor particulieren, Verenigingen van Eigenaren en ondernemers met een bedrijf aan huis. De voorwaarde is wel dat de panelen ook voor privédoeleinden worden gebruikt. Bij geïntegreerde zonnepanelen geldt nog wel het btw-tarief van 21%. Een belangrijk detail is dat de 0%-regeling slechts een tijdelijk maatregel is.

Dit is hét moment om zonnepanelen te kopen!

→ Je staat in de meest ultieme onderhandelingspositie! De markt is met 90% gekrompen. Bedrijven zijn wanhopig en een hoop zijn al failliet gegaan. Als je all-in zou gaan vergelijkbaar met beleggen, dan is DIT het moment! Zonnepanelen bedrijven komen met bodemprijzen, geven tablets en andere cadeau’s weg om potentiele klanten over te halen. Vergelijk nu voordat de prijzen weer stijgen:

BTW op zonnepanelen in 2024

In 2024 verandert de situatie weer. Het verlaagde tarief voor zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen loopt namelijk op 31 december 2023 af. Vanaf 2024 wordt het btw-tarief voor zonnepanelen weer verhoogd naar 21%. Dit geldt echter alleen voor woningen jonger dan 10 jaar. Het verlaagde tarief blijft wel geldig voor woningen ouder dan 10 jaar.

Investeren in zonnepanelen in 2023

Vanwege de komende btw-stijging loont het om verschillende redenen om nog dit jaar te investeren in zonnepanelen.

Besparing en verdiensten

Zonnepanelen verhogen niet alleen de waarde van je woning, maar zorgen ook voor groene stroom. De investering in zonnepanelen is echter vaak aanzienlijk. Door nu gebruik te maken van het 0%-tarief bespaar je zowel op die investering als op jouw energiekosten. Hoewel het nog steeds loont om zonnepanelen te installeren na 2023, zijn de financiële voordelen dan minder gunstig.

zon

Duurzame stroom

Maak een bewuste keuze voor een groenere planeet en verzeker jezelf van duurzame energie. Je hoeft hierdoor bovendien nauwelijks (of helemaal geen) stroom meer af te nemen van een energieleverancier. Behalve dat dit financieel wat oplevert, ben je dus ook meer zelfvoorzienend. De zon raakt bovendien niet op en is er (bijna) altijd. Hierdoor zijn zonnepanelen ook bijna constant aan het werk.

Financiële voordelen

2023 is het laatste jaar waarin je kunt profiteren van diverse fiscale voordelen bij de aanschaf van zonnepanelen. Het btw-tarief zal weer stijgen en daarnaast zullen de subsidies voor zonnepanelen volgend jaar halveren. Hierdoor nemen de financiële voordelen nog verder af. Door nog in 2023 deze groene investering te doen, bespaar je aanzienlijk en zorg je ook voor een korte terugverdientijd. In sommige gevallen kan de terugverdientijd zelfs slechts vijf jaar zijn. Daarna zijn je zonnepanelen dus pure winst.

Investeren in zonnepanelen in 2024

Wanneer de verlaagde btw op zonnepanelen verdwijnt, zal de terugverdientijd van je installatie toenemen. Desondanks blijft investeren in hernieuwbare energie financieel aantrekkelijk en goed voor de planeet. Je zult je investering ruimschoots terugverdienen voordat de levensduur van je zonnepanelen is verstreken.

Innovaties

Fabrikanten van zonnepanelen blijven innoveren en blijven investeren in de kwaliteit van hun producten. Hierdoor gaan zonnepanelen bijvoorbeeld steeds langer mee en neemt het rendement van zonnepanelen toe. Die ontwikkelingen blijven komen en zullen elkaar naar verwachting steeds sneller opvolgen.

Duurzaamheid

Hoe meer groene stroom we samen opwekken, hoe minder grijze netstroom er nodig is. Dat is de elektriciteit, die wordt opgewerkt met fossiele brandstoffen (bijvoorbeeld uit gascentrales). Op die manier verlagen we onze CO2-uitstoot en dragen we op een positieve manier bij aan het herstel van de natuur en het tegengaan van de opwarming van de aarde.

Subsidies

Hoewel de btw op zonnepanelen in 2024 terug naar 21% gaat, zijn er nog altijd subsidies en financiële regelingen waar je aanspraak op kunt maken. Hoewel zonnepanelen dus duurder worden, kun je op diverse manieren de investering behapbaar houden.

Conclusie

De btw-situatie rond zonnepanelen in Nederland heeft door de jaren heen verschillende veranderingen ondergaan. Investeringen in zonnepanelen in 2023 bieden aanzienlijke financiële voordelen, zoals besparingen op de investering en energiekosten. Vanaf 2024 zal de investering door hogere btw op zonnepanelen weer toenemen. Toch blijven zonnepanelen op lange termijn een rendabele en duurzame keuze door voortdurende innovaties en de bijdrage aan een beter milieu.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws:

Bekijk alle blogs

Elke week proberen we je te voorzien van inside informatie binnen de zonnepanelen markt. Lees informatie die je eerder niet hebt gelezen.