Inleiding

‘Made in China’. Het is vaker niet dan wel een kwaliteitslabel in de ogen van het volk. China staat eerder bekend om zijn kwantiteit en democratische prijzen dan om de kwaliteit van zijn producten. Is dat terecht? Levert China echt goedkopere troep af, of is dat een vooroordeel dat we beter in het verleden laten? 

Chinese zonnepanelen

China is een erg grote leverancier in de zonnepanelen branche. Van de totale afzetmarkt heeft China een aanzienlijk aandeel. Ze zijn vaak goedkoper als Europese zonnepanelen, dus worden ze bestempeld als kwalitatief minder. Vaak is dit geheel onterecht. 

Uiteraard zijn er Chinese merken van zonnepanelen die kwalitatief net iets minder zijn. Het is vaak een kwestie van naar het product zelf te kijken en niet te veralgemeniseren. China heeft namelijk tal van fabrikanten. Onderstaande merken behoren tot de grootste van het land:

Dit is hét moment om zonnepanelen te kopen!

→ Je staat in de meest ultieme onderhandelingspositie! De markt is met 90% gekrompen. Bedrijven zijn wanhopig en een hoop zijn al failliet gegaan. Als je all-in zou gaan vergelijkbaar met beleggen, dan is DIT het moment! Zonnepanelen bedrijven komen met bodemprijzen, geven tablets en andere cadeau’s weg om potentiele klanten over te halen. Vergelijk nu voordat de prijzen weer stijgen. Weet ook dat zonnepanelen i.c.m. laadpalen en thuisbatterijen zeer rendabel zijn.

  • Jinko Solar
  • LONGi Solar
  • Hanwha QCells
  • Canadian Solar
  • JA Solar (dit bedrijf behoorde onlangs zelfs tot de top 5 van de wereld.)
  • Risen Energy
  • First Solar
  • Trina Solar
  • Talesun
  • GCL Systems

Dit toont aan dat er weldegelijk kwalitaiteve Chinese merken te vinden zijn voor een schappelijke prijs.

Kwaliteitsverschil Chinese en Europese merken

Is er gemiddeld gezien een kwaliteitsverschil tussen zonnepanelen die uit China komen, en zonnepanelen die van Europese makelij zijn?

De reputatie van China groeit doorheen de jaren. Ze maken komaf met de huizenhoge en tevens onjuiste clichés.

Statistieken spreken meestal voor zich. Het TIER-systeem is het meest gekende, gebruikte en beminde systeem in de wereld van de zonnepanelen. Wanneer je de top 10 opzoekt, kom je meer dan eens een Aziatisch merk in de tabellen tegen. Sterker nog: ze domineren Europa. Dit komt door één belangrijke variabele die in dit soort prijzen meetelt: de prijszettingen. 

Maar hoe komt dat? Waar bezuinigen Chinese fabrikanten dan op? Dit is niet altijd even duidelijk. Het grootste verschl zit ‘m in productiekosten, arbeidskosten en garantie. Van dat laatste ben je met Europese zonnepanelen bijna verzekerd, met zowel product- als vermogensgarantie. Met zonnepanelen van Aziatische makelij lees je best toch de kleine lettertjes dubbel na. 

Ook op vlak van service moeten Chinese bedrijven inboeten op de Europese. Wanneer er iets misgaat, verloopt de communicatie met een bedrijf uit Europa toch altijd nog net wat vlotter.

Prijzen Chinese zonnepanelen

Het grote voordeel van de Chinese bedrijven: de prijs. De goede Chinese merken gebruiken dezelfde producten en grondstoffen, maar besparen op andere vlakken. Zo verhogen ze de kwantiteit, optimaliseren ze het productieproces en zijn de fabricatiekosten daar gewoon net iets lager. Een Chinees paneel kost gemiddeld 20% minder dan een Europese variant. 

Onderstaande tabel geeft je een handig overzicht van de kosten per stuk voor Chinese zonnepanelen:

Soort zonnepaneel uit ChinaPrijs per stuk
Polykristallijn€200 – €250
Monokristallijn€240 – €300
Amorf€150 – €200
Glas-glas€375 – €425 

Waaraan herken je goede zonnepanelen?

Om deftige zonnepanelen van de kwalitatief iets mindere zonnepanelen te kunnen onderscheiden, helpt het om op bepaalde zaken te letten. Let zeker op de combinatie van volgende zaken:

  • Het rendement van je panelen
  • Degradatie van de panelen
  • Terugverdientijd
  • Garanties: productgarantie, vermogensgarantie en installatiegarantie

Waarop letten bij de aankoop van Chinese zonnepanelen?

Goedkopere panelen tegen dezelfde kwaliteit, waarom zou je nog twijfelen? Er zijn bepaalde aandachtspunten waar je bij de aankoop van Chinese panelen zeker op moet letten. Zo zijn er enkele mogelijke problemen die je met Europese zonnepanelen sneller vermijdt. 

  • Doe zeker voldoende onderzoek. Zoek zeker een bewijs van de kwaliteit en het rendement. Ga na hoe de service werkt en of hun garantie lang genoeg is en ze hun garantiebeloftes nakomen. Koop zeker geen zonnepanelen van Chinese merken met een matige reputatie. Kijk na of het merk dat je interesse opwekt bepaalde certificeringen bezit of enkele keurmerken gehaald heeft.
  • Let niet alleen op de zonnepanelen zelf. Check ook de kwaliteit van de omvormer en andere apparatuur. Kijk of dit inbegrepen is. Indien dit niet het geval is, is de set dan nog steeds effectief goedkoper?
  • Hou rekening met douanekosten en langer en moeilijker vervoer van goederen. Zonnepanelen zijn kwetsbaar. Zoek goed uit wat je moet doen bij een defecte levering en of je dan nog van garantie geniet. Bij bepaalde bedrijven zal je zelf voor een deel van de transportkosten moeten opdraaien.

Tip: zoek een Nederlandse handelaar in Chinese zonnepanelen. Die kan je ontzorgen bij bovenstaande problemen. Je betaalt via een tussenpersoon een extra kost, maar dat weegt vaak niet op tegen de vele voordelen dat zo’n oplossing te bieden heeft. Ook bij problemen met de montage of garantie achteraf kan je vaak bij het desbetreffende Nederlandse bedrijf aankloppen. Dit vergemakkelijkt het volledige proces.

Onthoud: in elk zonnepaneel zit een stukje Azië

Bijna elk zonnepaneel heeft Aziatische roots. Dit is niet per se een slecht iets. Azië is op vlak van technologische vooruitgang vaak een wereldwijde voortrekker. Dat is op vlak van zonnepanelen technologie niet anders. De Chinese inbreng in Europese zonnepanelen is dus niet gek, en al zeker geen negatief verhaal.

Wat we hieruit kunnen meenemen: wanneer je puur naar de productiekwaliteit kijkt, maakt het land van herkomst bitter weinig uit. Er zal slechts een miniem verschil zijn, als dat verschil er al is. Onafhankelijke testen en reviews onderstrepen deze gedachtegang.

Vergelijk offertes

Zie je met al die zonnepanelen bedrijven het bos door de bomen niet meer? Wat sowieso een goed idee blijft, is verschillende merken en installateurs met elkaar te vergelijken. Neem contact op en kom vrijblijvend in contact met ervaren vakmannen uit jouw regio. Zo kan je prijzen, producten en offertes vergelijken en de best mogelijke optie kiezen. Of die panelen nu uit China, Duitsland en Oezbekistan komen: uiteindelijk kom je bij een oplossing op jouw maat terecht.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws:

Bekijk alle blogs

Elke week proberen we je te voorzien van inside informatie binnen de zonnepanelen markt. Lees informatie die je eerder niet hebt gelezen.

Bekijk hier de beste zonnepanelen installateurs:

triplesol

Triplesol (failliet)

Overzicht: TripleSol is een dynamisch energiebedrijf dat zich richt op het leveren van geïntegreerde zonne-energieoplossingen. Het bedrijf biedt een breed

(Fixed)
images-1

Megasolar

Overzicht: MegaSolar is een toonaangevend energiebedrijf dat gespecialiseerd is in grootschalige zonne-energieprojecten. Het bedrijf richt zich op het ontwerpen, bouwen

(Fixed)
0x0

Atlas Power

Overzicht: Atlas Power is een innovatief energiebedrijf dat zich richt op het leveren van betrouwbare en duurzame energieoplossingen. Met een

(Fixed)