Inleiding

LG staat wereldwijd bekend, maar niet per se om zijn zonnepanelen. Tv’s, wasmachines, audio-installaties, gsm’s,… Alles loopt er de band af. Op elk vlak koppelen ze kwaliteit aan efficiëntie: ook bij zonnepanelen. Ze behoren de dag van vandaag tot de premium zonnepanelen merken. Ontdek alles over LG, hun zonnepanelen, de kostprijzen, garanties en hun voordelen. 

Algemene info

LG Solar is een vertakking van het zeer bekende LG en is in 1958 ontstaan in Zuid-Korea.  Tegenwoordig hebben ze kantoren over de hele wereld. Met investeren in zonne-energie begonnen ze in het begin van de eenentwintigste eeuw. Hun focus lag op het ontwikkelen en produceren van hoogwaardige zonnepanelen. Dit alles deden ze intern. Zo konden ze het productieproces optimaliseren, de hoogste kwaliteit waarborgen en de foutenmarge zo laag mogelijk houden. 

Ze zijn bijna 25 jaar actief geweest in de zonnepanelen wereld. In 2022 hebben ze de productie van hun zonnepanelen stopgezet. Geen nood, je vindt hun producten nog op de markt, al moet je soms iets beter zoeken. In totaal hebben ze vier generaties aan zonnepanelen op de markt gebracht. Een nieuw model of recente opvolger van hun zonnepanelen lijkt er dus niet meer aan te komen. 

Dit is hét moment om zonnepanelen te kopen!

→ Je staat in de meest ultieme onderhandelingspositie! De markt is met 90% gekrompen. Bedrijven zijn wanhopig en een hoop zijn al failliet gegaan. Als je all-in zou gaan vergelijkbaar met beleggen, dan is DIT het moment! Zonnepanelen bedrijven komen met bodemprijzen, geven tablets en andere cadeau’s weg om potentiele klanten over te halen. Vergelijk nu voordat de prijzen weer stijgen. Weet ook dat zonnepanelen i.c.m. laadpalen en thuisbatterijen zeer rendabel zijn.

Algemene kenmerken

Land van herkomstZuid-Korea
Oprichtingsjaar1958
Aantal werknemersMeer dan 50.000. LG biedt meer aan dan uitsluitend zonnepanelen.
Verkrijgbaar in NederlandJa. Veel mensen hebben zonnepanelen van LG Solar op hun dak liggen. Al wordt het aanbod steeds schaarser, aangezien er geen nieuwe eenheden meer gefabriceerd worden.

Zonnepanelen score

CriteriaScoreUitleg
Kwaliteit9/10Hun NeON 2 en NeON R series staan bekend om hun uitmuntende kwaliteit. LG produceert efficiënte monokristallijne zonnepanelen met een hoog rendement en geavanceerde technologie. 
Prijs-kwaliteit7,8/10LG is op vlak van kwaliteit één van de topmerken. Op prijsvlak zijn ze dat jammer genoeg ook. De totale kost van een zonnepanelen set van LG ligt gemiddeld zo’n 15 à 25% hoger dan bij het gemiddelde tier 1-merk. Wel is de terugverdientijd zeker oké.
Garantie8/10Ze maken geen nieuwe zonnepanelen meer, maar ze staan zeker nog wel in voor de sets die ze al op de markt brachten. Je geniet nog 25 jaar lang van product- en vermogensgarantie na aanschaf. Dit is niet ongezien, maar ook zeker niet slecht.
Service6/10Het grootste vraagteken kunnen we bij de service plaatsen. Enkel en alleen omdat ze geen nieuwe panelen meer produceren. Hoeveel gaat het bedrijf nog investeren in kwalitatieve nazorg? Uiteraard maken ze nog andere producten, maar een zekerheid is het allerminst. 
Betrouwbaarheid9/10Hun panelen zijn uitermate geschikt bij diverse klimaatomstandigheden. Ze functioneren ook goed in winderige gebieden of gebieden waar veel stof, neerslag, afval of zand op de panelen terecht komt. 
Levensduur9,5/10Eén van de sterke punten van het merk: de degradatie, die is miniem. Na 25 jaar zouden hun producten nog 90 à 92% van hun topvermogen halen. Het gemiddelde paneel haalt zo’n 80%. 
Duurzaamheid7/10Hierin vallen ze zowel op positieve als negatieve zin niet op. Er is vrij weinig bekend om hun duurzame initiatieven. 
Tier 1-merk?JaLG Solar wordt erkend als een Tier 1-merk, wat duidt op sterke financiële stabiliteit en een reputatie voor consistente levering van hoogwaardige zonnepanelen.
Altman Z-scoreHoogLG Solar is uitstekend financieel stabiel. 
DNV GL top performer?JaLG Solar zonnepanelen worden vaak erkend als top performers in de onafhankelijke DNV GL-testen, wat hun toonaangevende prestaties bevestigt.
Conclusie7,5/10LG zonnepanelen bieden topkwaliteit aan met goede garanties en prestaties, maar er is een grote ‘maar’ aan verbonden.  Ze zijn wat duurder en je zal moeten kiezen uit de voorraad die nog rest in jouw buurt. 

Waarom deze zonnepanelen kopen? Voordelen zonnepanelen

De voordelen van LG solar zonnepanelen op een rij: 

  • Je haalt je investering er voldoende snel weer uit. De terugverdientijd wordt op zo’n 8 à 10 jaar geraamd. 
  • Temperatuur coëfficiënt: Het rendementsverlies van de panelen bij warmere temperaturen daalt heel wat minder dan gemiddeld. Bij LG bedraagt dit percentage 0,38%, terwijl het bij het gemiddelde paneel richting de 0,5% gaat. Dit wijst weer op een uitstekende betrouwbaarheid.
  • Er is zowel een prestatie- als productgarantie van maar liefst 25 jaar. Het opmerkelijkste hieraan is hun beloofd rendementsverlies: slechts 10% na 25 jaar!
  • Ondanks dat ze geen zonnepanelen produceren is LG nog steeds een hypergezond bedrijf. 
  • Zoals alle producten van LG, zien ze er strak en modern uit. De panelen ogen zo ook erg mooi op je dak. De all-black versies maken het helemaal af. 

Nadelen LG panelen

  • Beschikbaarheid: LG zonnepanelen worden steeds schaarser. Hoe langer je wacht, hoe kleiner de kans dat je nog een set kan bemachtigen. 
  • Hoge kosten: LG zonnepanelen zijn aan de duurdere kant in vergelijking met andere merken.
  • Productie stopgezet: Hoewel de panelen nog steeds verkrijgbaar zijn, heeft LG de productie van nieuwe zonnepanelen stopgezet, wat toekomstige beschikbaarheid kan beïnvloeden.

Prijzen LG Solar zonnepanelen

Het gamma LG zonnepanelen is erg uitgebreid. Momenteel hebben ze vier productlijnen in de aanbieding. Onderstaande tabel geeft je een overzicht van de gangbare prijzen. Let op: deze prijzen zijn per paneel en exclusief installatiekosten, maar inclusief btw.

Soort LG zonnepaneelPrijs per stuk (incl. Btw)
LN NeON R€350 – €400
LN NeON R Prime€375 – €425
LN NeON 2€255 – €370
LN NeON 2 bifacial€320 – €370
LN NeON 2 black€255 – €300

Conclusie

Deze conclusie is zeker niet de makkelijkste. Bij dit merk hink je al snel op twee gedachten.

Zijn het kwalitatieve zonnepanelen? Jazeker. De prestaties zijn uitstekend, de garantie is top, over de betrouwbaarheid heb je waarschijnlijk niet te klagen en het rendement blijft hoog. 

Maar het feit dat ze geen nieuwe panelen meer produceren zorgt voor twijfel. Hoe gaat het verder in de toekomst? Wat als je een set met productiefouten koopt? Zo kan je wel even doorgaan.

Daardoor is ons besluit: hoogstwaarschijnlijk ga je de aankoop van dit merk niet beklagen, maar om het kleinste risico te vermijden is het misschien beter om verder te kijken. Er zijn nog merken die dezelfde voorwaarden aanbieden, waarvan de panelen soortgelijke prestaties leveren en zich in dezelfde prijsklasse bevinden die wel nog actief op de markt blijven. 

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws:

Bekijk alle blogs

Elke week proberen we je te voorzien van inside informatie binnen de zonnepanelen markt. Lees informatie die je eerder niet hebt gelezen.

Bekijk hier de beste zonnepanelen installateurs:

triplesol

Triplesol (failliet)

Overzicht: TripleSol is een dynamisch energiebedrijf dat zich richt op het leveren van geïntegreerde zonne-energieoplossingen. Het bedrijf biedt een breed

(Fixed)
images-1

Megasolar

Overzicht: MegaSolar is een toonaangevend energiebedrijf dat gespecialiseerd is in grootschalige zonne-energieprojecten. Het bedrijf richt zich op het ontwerpen, bouwen

(Fixed)
0x0

Atlas Power

Overzicht: Atlas Power is een innovatief energiebedrijf dat zich richt op het leveren van betrouwbare en duurzame energieoplossingen. Met een

(Fixed)