Inleiding

Ontdek alles over Suntech, één van de grotere zonnepanelen producenten van dit moment. Sinds 2001 bewandelt het bedrijf een bewogen pad in de zonnepanelen industrie. Inmiddels zijn ze in meer dan 100 landen actief. Als grote speler staan ze in de top 10 grootste zonnepanelen bedrijven van de wereld. Is dat terecht, is Suntech naast groot ook groots? Rechtvaardigen hun producten hun positie?

Algemene info

Dit is hét moment om zonnepanelen te kopen!

→ Je staat in de meest ultieme onderhandelingspositie! De markt is met 90% gekrompen. Bedrijven zijn wanhopig en een hoop zijn al failliet gegaan. Als je all-in zou gaan vergelijkbaar met beleggen, dan is DIT het moment! Zonnepanelen bedrijven komen met bodemprijzen, geven tablets en andere cadeau’s weg om potentiele klanten over te halen. Vergelijk nu voordat de prijzen weer stijgen.

Suntech ontstond in 2001 in China. Vanaf het begin richten ze zich al op het omzetten van zonlicht in zonne-energie. Hun pad van meer dan twintig jaar is verre van onbesproken. Het bedrijf kende enkele hoge pieken, maar ook diepe dalen. Begin de jaren 10 was Suntech het grootste bedrijf ter wereld.

Zo is één tak van het bedrijf in 2013 failliet gegaan. De prijzen van zonnepanelen kelderde aanzienlijk, en de branche stond op zijn kop. Gelukkig heeft elk nadeel zijn voordeel en hebben ze de bladzijde kunnen omslaan. Daarna zijn ze er sterker uitgekomen. Hun productie had ook nooit stilgelegen. Intussen zijn ze een globale speler en wereldwijde producent en distributeur van zonnepanelen. Concreet verkochten ze volgens recente cijfers al meer dan 25 miljoen zonnepanelen, goed voor een opebouwd vermogen van 8 gigawatt!

Suntech is steeds zoekende naar duurzame oplossingen die de prestaties verbeteren, met de nadruk op de prijs/kwaliteitsverhouding. 

Algemene kenmerken

Land van herkomstChina
Oprichtingsjaar2001 (maar deels ook 2013)
Aantal werknemersZo’n 5000
Verkrijgbaar in NederlandSuntech is geen top-of-mind merk in Nederland, maar behoort zeker wel tot de bekendere zonnepanelen merken.

Zonnepanelen score

CriteriaScoreUitleg
Kwaliteit6,5/10Zonnepanelen van Suntech zijn betrouwbaar en sterk. Zo zijn  ze goed bestendig tegen weersinvloeden. Hun technologie is echter niet de meest hoogstaande. Wanneer we dit vergelijken met de topmerken, lopen ze een beetje achter. 
Prijs-kwaliteit7,5/10Suntech biedt budget panelen aan. Zeker tegenover de premiummerken bieden ze een zeer competitieve prijs aan.
Garantie6/10Hun garantievoorwaarden steken er zeker niet bovenuit. Suntech biedt een productgarantie van 12 jaar aan. Dat is minder dan de meeste zonnepanelen merken, en eigenlijk vrij mager. Het is moeilijk zoeken naar bedrijven die nog minder productgarantie aanbieden. De vermogensgarantie bedraagt 25 jaar. Ze garanderen na 25 jaar nog 80% van hun oorspronkelijk rendement. Het rendementsverlies van hun panelen zou lineair zijn, wat betekent dat ze jaarlijks 0,7% rendement verliezen. Hiermee zijn ze niet het kneusje van de klas, maar voorop lopen doen ze er ook zeker niet mee. Het kan er mee door, maar ze zijn geen hoogvlieger.
Service7/10Over het algemeen wordt de service als goed ervaren, al vinden we online ook wel enkele nare ervaringen terug. Ze zijn ook niet zo aanwezig als dé grootste merken of enkele Europese bedrijven.iet zo aanwezi
Betrouwbaarheid7/10Suntech heeft een roerige geschiedenis, met een periode van financiële moeilijkheden in 2013. Nu staat het bedrijf bekend als stabiel. Hun producten staan ook te boek als vrij betrouwbaar. De foutenmarge ligt vrij laag.
Levensduur7/10De zonnepanelen zijn ontworpen om lang mee te gaan, maar door de jaren heen verliezen ze wel heel wat van hun pluimen. 
Duurzaamheid7,5/10Suntech is ISO 14001-gecertificeerd en past milieuvriendelijke productiemethoden toe. Ze richten zich op het verminderen van hun ecologische voetafdruk, hoewel ze niet toonaangevend zijn in duurzaamheidsinitiatieven, in tegenstelling tot sommige concurrenten. Al zitten die bedrijven vaak in iets duurdere segmenten.
Tier 1-merk?JaSuntech wordt door Bloomberg erkend als een Tier 1 zonnepaneelproducent, wat betekent dat ze financieel stabiel zijn en bekend staan om hoogwaardige, betrouwbare zonnepanelen.
Altman Z-scoreOnbekend
DNV GL top performer?NeeSuntech staat niet bekend als DNV GL top performer.
Conclusie6,5/10Zouden we dit merk aanraden? Niet per se. Suntech is sowieo al echt een budgetkeuze. En zelfs al blijf je binnen dat budget, zijn er nog heel wat andere opties die het overwegen misschien meer waard zijn. Suntech biedt een degelijk rendement, maar voor de rest geen topprestaties, maar neemt wel heel wat vraagtekens met zich mee. Uit testen komen ze ook vaak niet als absolute topper.

Waarom deze zonnepanelen kopen? Voordelen zonnepanelen

Suntech is volgens ons geen onomstreden keuze. Toch zijn er voordelen aan dit merk verbonden:

  • Mensen kiezen voor het merk omwille van de betaalbaarheid, en dat is logisch. Ze bieden echt scherpe prijzen aan voor zonnepanelen op je dak. De prijs-kwaliteitsverhouding is in het begin dan ook zeker niet slecht. 
  • Hoge efficiëntie. Wanneer je deze zonnepanelen op je dak legt, wordt een piekrendement van 22,5% beloofd. Dit is vrij hoog binnen hun budgetklasse. Natuurlijk moeten de omstandigheden optimaal zijn en keldert hun rendement vrij snel.
  • Duurzaamheid. Voor verfijning moet je niet bij dit merk zijn. De panelen zijn vrij robuust opgebouwd. Het voordeel heirvan is dat de panelne ideaal geschikt zijn voor uiteenlopende weersomstandigheden.

Nadelen zonnepanelen

Een kort overzicht van de belangrijkste nadelen van Suntech:

  • Vrij beperkte garantie. Zolang er niks mis is, is dat natuurlijk geen probleem. Maar met een productgarantie van 12 jaar blijven ze achter bij de premiummerken die vaak 20 tot 25 jaar bieden.
  • De rendementsdegradatie van hun producten is vrij groot.

Soorten Suntntech zonnepanelen

Suntech heeft een heel groot aanbod aan verschillende productlijnen. Ze producerenzowel monokristallijne als polykristallijne zonnepanelen. Een korte oplijsting: 

  • Ultra S: vermogen tussen 360 en 460 Wp en een efficiëntie van 20,9%.
  • Ultra V: zonnepanelen met een vermogen tussen 390 en 570 Wp en een efficiëntie van 21,3%.
  • Ultra X: zonnepanelen met een vermogen tussen 580 en 660 WP en een efficiëntie van 21,2%.
  • HISpec Serie: de meest geoptimaliseerde productielijn van Suntech, waar ook een LIghtweight module van bestaat.

Prijsvergelijking

Suntech heeft veel verschillende productielijnen en types. Hieronder vind je een prijsoverzicht van de meest gekochte exemplaren. Suntech heeft nog heel wat in de aanbieding, dus ga zeker op zoek naar wat het best bij jouw situatie past. Alle prijzen komen wel neer op een bedrag rond onderstaande prijzen.

Soort paneel SuntechPrijs per paneel
Suntech STP monokristallijn full black 310 Wp€160
Suntech STP polykristallijn 295 Wp€130

Conclusie

Je kan dit merk een beetje beschouwen als een instapmodel. Alleen gaan zonnepanelen zo lang mee dat het niet met upgrades werkt. Zoek je erg goedkope panelen met een oké rendement, zonder meer? Suntech kan dan zeker een oplossing zijn voor jou. Hou alleen rekening met dalende prestaties en lagere garanties. Zonnepanelen van Suntech aankopen is op dat vlak dus zeker een risico te noemen. 

Van plan om panelen van dit merk te kopen? Kijk zeker goed na wat je aankoopt. Vergelijk de verschillende productielijnen en lees zeker de kleine lettertjes.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws:

Bekijk alle blogs

Elke week proberen we je te voorzien van inside informatie binnen de zonnepanelen markt. Lees informatie die je eerder niet hebt gelezen.

Bekijk hier de beste zonnepanelen installateurs:

Zonneplan@2x
New

Zonneplan

Zonneplan is een Nederlands bedrijf dat zich richt op de installatie en verkoop van zonnepanelen voor zowel particulieren als bedrijven.

2,000 5,000
(Fixed)
download
New

Iedereenzon

Iedereenzon is een initiatief dat zich richt op duurzame energie, vooral zonne-energie. Het bedrijf biedt oplossingen voor zowel particulieren als

(Fixed)
triplesol

Triplesol (failliet)

Overzicht: TripleSol is een dynamisch energiebedrijf dat zich richt op het leveren van geïntegreerde zonne-energieoplossingen. Het bedrijf biedt een breed

(Fixed)