Inleiding

Kyocera is in vele markten thuis, zonnepanelen kunnen uiteraard niet in het lijstje ontbreken. Ontdek alles over het meer dan 50 jaar oude technologiebedrijf en de kwaliteit van hun zonnepanelen in onderstaand artikel. Zijn Kyocera zonnepanelen nog de moeite en wat zijn hun voornaamste troeven?

Algemene info

Kyocera is een in Japan gevestigd technologiebedrijf. Hun waaier aan aangeboden services is extreem uitgebreid. In 1959 is het bedrijf uit de grond gestampt, en door de jaren heen zijn daar verschillende takken aan toegevoegd.  Zo hebben ze printers, beeldverwerkingssystemen, elektronische apparatuur, halfgeleiders, keramische producten, telecommunicatie en uiteraard ook zonnepanelen in hun gamma. In de zonnepanelen branche zitten ze sinds de jaren 70.

Hun zonnepanelen worden bijna uitsluitend van polykristallijne zonnecellen gemaakt. Door de vele jaren ervaring zijn ze een pionier in hun vak en een zeer betrouwbaar en herkenbaar merk geworden.

Kyocera zonnepanelen waren erg populair, vooral vanwege hun oog voor duurzaamheid en de betrouwbaarheid van de panelen, maar worden niet langer actief verkocht in Europa. In 2016 hebben ze hun productiefabrieken in Noord- en Zuid-Amerika stopgezet. Een natuurlijk gevolg daarvan is het verkleinen van hun afzetmarkt. Sindsdien kan je geen zonnepanelen installaties van Kyocera bij het bedrijf zelf aanschaffen.

Dit is hét moment om zonnepanelen te kopen!

→ Je staat in de meest ultieme onderhandelingspositie! De markt is met 90% gekrompen. Bedrijven zijn wanhopig en een hoop zijn al failliet gegaan. Als je all-in zou gaan vergelijkbaar met beleggen, dan is DIT het moment! Zonnepanelen bedrijven komen met bodemprijzen, geven tablets en andere cadeau’s weg om potentiele klanten over te halen. Vergelijk nu voordat de prijzen weer stijgen.

Algemene kenmerken

Land van herkomstJapan
Oprichtingsjaar1959
Aantal werknemersOngeveer 70.000 mensen in meer dan 200 locaties
Verkrijgbaar in NederlandNeen. Het aantal huishoudens met Kyocera zonnepanelen wordt steeds schaarser. Vroeger waren ze best populair en hadden ze een redelijk marktaandeel, maar dat lijkt verleden tijd. Momenteel worden ze niet langer actief door het bedrijf zelf in Europa verkocht. 

Zonnepanelen score

CriteriaScoreUitleg
Kwaliteit6,5/10Kyocera panelen bestaan al erg lang. Daardoor staan ze bekend om hun betrouwbaarheid. Technologisch hinken ze een beetje achterop. Hun zonnepanelen zien er robuust uit en ook de efficiëntie ligt wat lager dan de recentste hypermoderne topmodellen, wat zorgt voor een minder hoog rendement. Op dit vlak laten ze een steekje vallen ten opzichte van de concurrentie.
Prijs-kwaliteit6,5/10Vroeger was hun prijs zeker competitief en positioneerde het merk zich als medium budget panelen. Echter zijn hun zonnepanelen al jaren niet meer geïnnoveerd, dus is hun technologie wat verouderd. Zeker als je in rekening neemt dat de vooruitgangen in de zonnepanelen industrie steeds sneller gaat.
Garantie7,5/10Kyocera geeft 10 jaar productgarantie en 25 jaar vermogensgarantie met hun panelen mee. De productgarantie is wat aan de lage kant voor de hedendaagse normen, de vermogensgarantie is wel zoals het moet zijn.
Service5/10Net zoals in productie, wordt er ook niet meer in service geïnvesteerd. Eigenaar van zonnepanelen van Kyocera? Het lijkt ons makkelijker om gewoon beroep te doen op lokale installateurs met kennis van zaken en eventuele connecties.
Betrouwbaarheid8/10Hun grote stokpaardje was een lange levensduur, lage degradatie en consistente prestaties. Fabriek- en productiefouten waren vrijwel onbestaande.
Levensduur8,5/10Zoals hierboven vermeld is dit één van hun absolute sterktes. Met een gemiddelde degradatie van 0,45% per jaar scoren de panelen ook naar de hedendaagse normen nog behoorlijk. Na 25 jaar zouden de panelen dus nog voldoende stroom moeten opwekken.
Duurzaamheid8/10Hun productieproces werd zeker geoptimaliseerd met oog voor de duurzaamheid van hun materialen.
Tier 1-merk?Niet van toepassing
Altman Z-scoreNiet beschikbaar
DNV GL top performer?Nee
Conclusie5.5/10Een grote ‘has been’. Ooit waren Kyocera panelen een verstandige keuze en was hun ontwikkeling veelbelovend, maar op moment van heden zijn er echt wel meerdere alternatieven met betere efficiëntie en sterkere prestaties tegen een prijs die zelfs lager ligt. En moest je ze toch absoluut willen, probeer ze dan nog maar eens ergens te vinden. 

Waarom deze zonnepanelen kopen? Voordelen zonnepanelen

Zoals hierboven vermeld lijken Kyocera zonnepanelen ons niet het beste idee. Toch zijn er ook enkele sterktes:

  • Betrouwbare prestaties. Na al die jaren weet je wat je krijgt en wat je aan hun producten hebt. Kyocera heeft een reputatie opgebouwd voor het produceren van degelijke panelen die lang meegaan.
  • Duurzame productie: Goed voor mens en milieu. Kyocera heeft altijd ingezet op milieuvriendelijke productiemethoden.
  • Met een productgarantie van 10 jaar en een vermogensgarantie van 25 jaar zat het ook op dat vlak wel snor. 

Nadelen zonnepanelen

Er zijn enkele overduidelijke signalen waarom zonnepanelen van Kyocera geen goed idee meer zijn. De grootste nadelen nog eens opgesomd:

  • Hun lage efficiëntie. Met een gemiddeld piekrendement van 15,5% kunnen hun panelen niet tippen aan de alternatieven. 
  • Ze zijn extreem moeilijk verkrijgbaar. Het is niet de gouden graal waarvoor je op schattenjacht zou gaan. Het zijn al niet de beste panelen, en dan moet je nog eens op een helse zoektocht om ze te vinden. 
  • Doordat de productie stopte, is ook hun development ermee opgehouden. Dat betekent dat hun technologische evoluties al jarenlang stilstaan. Geen goed idee in een sector als de deze.

Prijsvergelijking

Vergeleken met andere merken waren Kyocera panelen goedkoper, maar met een lagere efficiëntie en iets hogere degradatie over de jaren heen. Moderne alternatieven zijn nu competitiever in zowel prijs als prestaties.

Een exacte prijstabel van hun producten kunnen we niet geven, dat is online zo goed als niet meer vindbaar. Omdat Kyocera geen nieuwe zonnepanelen meer levert buiten Japan, is er weinig actuele prijsinformatie beschikbaar. Tweedehands Kyocera panelen voor kleine off-grid projecten kunnen nog op de markt zijn.

Conclusie

Kyocera zonnepanelen waren ooit een degelijke keuze in een iets lager segment, maar gezien hun verouderde technologie en beperkte beschikbaarheid zijn er tegenwoordig betere alternatieven op de markt. Het is vrij duidelijk dat deze leverancier niet de zonnepanelen aanbieden die jij absoluut nodig hebt. Het is dan ook aangeraden nog wat verder te kijken.  

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws:

Bekijk alle blogs

Elke week proberen we je te voorzien van inside informatie binnen de zonnepanelen markt. Lees informatie die je eerder niet hebt gelezen.

Bekijk hier de beste zonnepanelen installateurs:

Zonneplan@2x
New

Zonneplan

Zonneplan is een Nederlands bedrijf dat zich richt op de installatie en verkoop van zonnepanelen voor zowel particulieren als bedrijven.

2,000 5,000
(Fixed)
download
New

Iedereenzon

Iedereenzon is een initiatief dat zich richt op duurzame energie, vooral zonne-energie. Het bedrijf biedt oplossingen voor zowel particulieren als

(Fixed)
triplesol

Triplesol (failliet)

Overzicht: TripleSol is een dynamisch energiebedrijf dat zich richt op het leveren van geïntegreerde zonne-energieoplossingen. Het bedrijf biedt een breed

(Fixed)