Passivated Emitter Rear Cell zonnepanelen. Wat zijn ze, van waar komt het en zijn ze écht een toevoeging voor jouw zonnepanelen? Wat we wel weten is dat de techniek opkomende is en steeds populairder wordt Ontdek alles over PERC zonnepanelen, hun functies en of ze van waarde kunnen zijn op jouw dak. 

Laten we beginnen bij het begin. PERC wordt meer en meer gebruikt, maar is eigenlijk geen nieuwe technologie. Het werd in 1983 uitgevonden door de University of New South Wales in Australië. Tegenwoordig wordt PERC vaak foutief gebruikt. Hieronder gaan we verder in op wat PERC precies inhoudt. 

Verschil PERC en gewone zonnepanelen

Dit is hét moment om zonnepanelen te kopen!

→ Je staat in de meest ultieme onderhandelingspositie! De markt is met 90% gekrompen. Bedrijven zijn wanhopig en een hoop zijn al failliet gegaan. Als je all-in zou gaan vergelijkbaar met beleggen, dan is DIT het moment! Zonnepanelen bedrijven komen met bodemprijzen, geven tablets en andere cadeau’s weg om potentiele klanten over te halen. Vergelijk nu voordat de prijzen weer stijgen.

Er zit een wezenlijk verschil in de panelen zelf tussen PERC-panelen en gewone zonnepanelen. De zonnecellen en structuur blijven eigenlijk hetzelfde. Op het blote oog zie je dan ook geen veranderingen. Op je dak ziet een PERC-zonnepaneel er exact hetzelfde uit. Het verschil zit ‘m binnenin. Een PERC-zonnepaneel bestaat uit twee verschillende lagen. Vooraan en achteraan is er een extra laag toegevoegd. 

Volgende zaken zitten in een PERC-zonnepaneel:

De PE en RC laag zijn toegevoegd.

  1. Busbars
  2. Glaslaag
  3. Passivated Emitter laag (PE)
  4. Silicium wafel/cel
  5. Passivated Rear Contact (RC) bestaande uit 2 lagen
    1. Aluminiumoxide
    2. Siliconennitride
  6. Folie (of glas in geval van een glas-glas zonnepaneel)

Voordelen PERC zonnepanelen

Elke laag biedt elks een uniek voordeel:

  • Onderste laag: een betere reflectie van het inkomende zonlicht. Dankzij de onderste Passivated Rear Contact-laag reflecteert het zonlicht. Zo komt er meer zonlicht binnen bij de zonnecellen. Het voordeel? Een hoger rendement en efficiënter gebruik van lichtinval. Ook beginnen de zonnepanelen vroeger met zonlicht opwekken, en stoppen ze er later mee. Zo wordt het interessant voor mensen uit regio’s waar met periodes minder zonlicht valt. In Nederland zou het tijdens de wintermaanden dus ook zeker van pas komen. 
  • De bovenste laag zorgt voor een geoptimaliseerde warmteafvoer. Deze laag zorgt ervoor dat minder nuttig licht (licht met golflengten boven 1180 nanometer) gefilterd wordt. Een voorbeeld hiervan is infraroodlicht. Infrarood begeleidt de warmte uitstekend. Een warm zonnepaneel verliest rendement en werkt dus minder efficiënt. De resultaten van PERC? Het houdt de zonnepanelen koel, waardoor het rendement tot wel een volledige procent verhoogt! Zo klinkt dat niet veel, maar dit is een aanzienlijke verbetering.

Nadelen PERC

Elk nadeel heeft zijn voordeel, en elk voordeel heeft uiteraard ook zijn nadeel. Zoals elk snufje, technologie of nieuwigheid neemt ook PERC nadelen met zich mee. 

Het belangrijkste nadeel van PERC-zonnepanelen is de minder lange levensduur. Zonnepanelen met PERC kennen een snellere degradatie. Dit komt door de verbeterde absorptie van het lichaam. Een heel groot nadeel is het niet. Je wint meer aan de verhoogde efficiëntie, dan dat je verliest aan de snellere degradatie. 

Er is nog een ander element dat de degradatie verslechtert. Ook de hogere spanning heeft een negatieve invloed. Dit probleem situeert zich vooral bij polykristallijne zonnepanelen. Gelukkig zijn de meeste zonnepanelen tegenwoordig monokristallijn. 

Een ander nadeel is dat PERC-zonnepanelen een stuk gevoeliger zijn voor vocht en zuurstof. Daardoor is het aangeraden om PERC zonnepanelen met glas-glas panelen te combineren. Glas-glas panelen beschermen zonnecellen beter en hebben van nature een langere levensduur. 

PERC merken

Welke merken werken met PERC?

Er zijn steeds meer merken die PERC ergens in hun aanbod verwerken. Bij volgende merken kan je zeker zonnepanelen met PERC in hun gamma terugvinden:

  • Canadian Solar
  • Hanhwa Q Cells
  • JA Solar
  • LONGi
  • Jinko Solar
  • REC
  • Aleo
  • Soluxtec
  • Seraphim
  • Bauer

Bekijk hier alle merken.

Aan dit lijstje kan je één vaststelling maken. De grootste merken, namelijk Sunpower, LG en Panasonic, zijn nog niet in de bres gesprongen. De reden hiervoor is dat de merken hun eigen technologie ontworpen hebben. 

Conclusie: zijn PERC zonnepanelen een must?

Zijn PERC-zonnepanelen het waard? Er valt zeker wel wat voor dit type zonnepanelen te zeggen. Ze verbeteren het rendement en verminderen het verbruik. Het is zeker geen slechte keuze, al betaal je er wel meer voor en zijn de nadelen gekend. De prijzen zijn wel meer en meer dalende. Zeker als je in een regio woont waar niet zo veel zonlicht is, is het een keuze die te verdedigen valt.

Zit je nog met twijfels? Vraag zeker raad aan erkende installateurs om professioneel advies.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws:

Bekijk alle blogs

Elke week proberen we je te voorzien van inside informatie binnen de zonnepanelen markt. Lees informatie die je eerder niet hebt gelezen.

Bekijk hier de beste zonnepanelen installateurs:

Zonneplan@2x
New

Zonneplan

Zonneplan is een Nederlands bedrijf dat zich richt op de installatie en verkoop van zonnepanelen voor zowel particulieren als bedrijven.

2,000 5,000
(Fixed)
download
New

Iedereenzon

Iedereenzon is een initiatief dat zich richt op duurzame energie, vooral zonne-energie. Het bedrijf biedt oplossingen voor zowel particulieren als

(Fixed)
triplesol

Triplesol (failliet)

Overzicht: TripleSol is een dynamisch energiebedrijf dat zich richt op het leveren van geïntegreerde zonne-energieoplossingen. Het bedrijf biedt een breed

(Fixed)