Inleiding
Zonnepanelen worden over de hele wereld gefabriceerd en gedistribueerd. Het is geen geheim dat Azië het beloofde land is voor productiebedrijven. Ook in de zonnepanelenindustrie is dat zo. Daardoor hebben vele bedrijven hun roots in Europa, maar outsourcen ze hun productie naar Aziatische landen zoals Thailand, Taiwan of Japan. Welke merken zijn nog echte Europese zonnepanelen leveranciers?
Om deze collectieve verhuizing tegen te gaan worden er vanuit de EU verschillende initiatieven opgezet. Met wisselend succes, zo blijkt. Vele bedrijven zijn alsnog deels afhankelijk van China.
Welke zonnepanelen zijn nog echt Europees?
Meyer Burger
Meyer Burger is nog een echte Europese leverancier van zonnepanelen. Ze worden in Zwitserland ontwikkeld en in Duitsland gefabriceerd. Ook hun hoofdzetel bevindt zich in Zwitserland. Duurzaamheid en betrouwbaarheid is waar ze op inspelen. Dan past een fabriek in China natuurlijk niet in dat plaatje. Zo gebruiken ze geen lood in hun panelen. Hun fabriek draait ook nog eens op 100% groene energie. Het plan is om hun productiecapaciteit in de toekomst fameus uit te breiden.
Bisol
Bisol is gesitueerd in Slovenië en één van de grootste zonnepanelen fabrikanten van Europa. Ze bestaan sinds 2004, hun assemblagelijn ligt al jaren op dezelfde locatie. Hun reputatie van betrouwbare leverancier groeit met de tijd.
Evocells
We gaan richting onze zuiderburen. In België is Evocells gelokaliseerd. In 2012 begonnen ze met een lokaal zonnepanelen bedrijf. Het werd net opgericht om zich tegen de bedenkelijke kwaliteit van de Aziatische massaproductie op te zetten. Evocells richt zich op kwaliteit en is tijd van heden een gezond en groeiend bedrijf. Sinds 2022 heeft Evocells een nieuw bedrijf opgericht. Samen met Socom Groep uit Luxemburg hebben ze Solarcells Luxembourg uit de grond gestampt, wat hen de eerste producent uit Luxemburg maakt.
Aleo
Dit Duitse merk heeft hun productielijn in Prenzlau opgezet. Het is een iets minder bekend merk, maar nog steeds erg degelijk. Ondertussen bestaat het bedrijf toch al meer dan 20 jaar.
Soluxtec
Geboren in Luxemburg, uitgeweken naar Duitsland. Daar kan je hun fabricage momenteel terugvinden. Het resultaat is een echt Duits kwaliteitsmerk. Veel panelen van Soluxtec vind je in Nederland echter niet terug, niet per se terecht.
Solitek
Solitek is nog jong, maar klaar om de wereld te veroveren. Uit Litouwen staan ze bekend om hun moderne aanpak en innoverende productielijnen. Ze hebben installaties puur gericht op serres en BIPV. Hun eigen Research & Development afdeling zorgt voor kwaliteit van de bovenste plank.
Solarwatt
Solarwatt is één van de grotere Europese merken. In 1993 zagen ze het levenslicht, intussen leveren ze dus al meer dan 30 jaar hoogwaardige producten. 100% Europees is het niet, Solarwatt is een beetje een randgeval. Het testlab staat in Duitsland, maar de panelen worden over de hele wereld geproduceerd. Ze staan bekend om hun modulaire thuisbatterij die op al bestaande zonnepanelen installaties geplaatst kan worden. Ze werken ook nauw samen met onder andere BMW.
Sonenstromfabrik
De laatste in het rijtje is Sonenstromfabrik. Een echt Duits merk, opgericht in 1996. Hun zonnepanelne worden bedacht, uitgetekend, gefabriceerd en verzonden vanuit Duitsland. Ze werken nauw samen met REC. Het bedrijf staat bekend om hun lage energie-uitstoot en groene ecologische voetafdruk.
Semi-Europese bedrijven
Volgende bedrijven hebben Europese roots, maar haalden het lijstje niet. Hun productielijn bevindt zich in Azië of er waren andere niet-Europese invloeden:
Geef een reactie