Inleiding

De ontwikkeling van zonnepanelen staat niet stil. De vermogens, rendementen en degradaties evolueren razendsnel. Op dit moment zijn zonnepanelen met een vermogen van 600 Wp geen rariteit meer. Fabrikanten zijn druk bezig met zonnepanelen te ontwikkelen met een vermogen van wel 1.000 Wp. Wat betekent dit voor de gemiddelde consument, gaan we allemaal van deze zonnepanelen gebruik maken en wat dan met de oudere panelen met minder vermogen die nog op de markt zijn? Ontdek alles over 1.000 Wp zonnepanelen. 

Wat kunnen we verwachten van 1.000 Wp zonnepanelen?

Momenteel vind je zonnepanelen met een vermogen van 1.000 Wp nog niet op de markt. Echter lijkt het er eerder vroeg dan laat aan te komen en zijn de verwachtingen bij bepaalde leveranciers hooggespannen.

Gaat dit het volledige landschap veranderen? Niet per se, maar met dit type panelen is het mogelijk om nog meer energie op te wekken op een kleiner oppervlakte. Zo kunnen huishoudens en bedrijven nog efficiënter van energie voorzien worden. Er zijn minder panelen op je dak nodig om aan voldoende opgewekte energie te komen. De kosten per opgewekte kWh zullen naar alle waarschijnlijkheid dus dalen, wat erg voordelig is voor de eindklant. 

Dit is hét moment om zonnepanelen te kopen!

→ Je staat in de meest ultieme onderhandelingspositie! De markt is met 90% gekrompen. Bedrijven zijn wanhopig en een hoop zijn al failliet gegaan. Als je all-in zou gaan vergelijkbaar met beleggen, dan is DIT het moment! Zonnepanelen bedrijven komen met bodemprijzen, geven tablets en andere cadeau’s weg om potentiele klanten over te halen. Vergelijk nu voordat de prijzen weer stijgen. Weet ook dat zonnepanelen i.c.m. laadpalen en thuisbatterijen zeer rendabel zijn.

Voordelen: waarom kiezen voor 1.000 Wp zonnepanelen?

Het wordt al een beetje verklapt, maar de voordelen van zonnepanelen met een vermogen van 1.000 Wp zijn vrij duidelijk en voor de hand liggend. 

  • Ten opzichte van panelen met een lager vermogen hoef je simpelweg minder panelen op je dak te leggen. Je komt met minder materiaal aan meer stroom. Dat betekent dubbele winst: goed voor mens én milieu.
  • Je bespaart daarnaast ook op allerlei zaken. Zo worden productiekosten lager, de arbeidsuren en montagekosten minder en moet er ook minder gewicht vervoerd worden. Zo kan de hogere absolute kostprijs van het paneel wat gedrukt worden.

Nadelen 1.000 Wp zonnepanelen

Uiteraard zijn er ook enkele nadelen aan verbonden. Wanneer het product effectief op de markt komt, komen er mogelijks nog voor- en nadelen bij. Maar dit zijn alvast de verwachte nadelen van 1.000 Wp zonnepanelen:

  • De zonnepanelen gaan meer wegen en waarschijnlijk wat groter zijn. Dit neemt meerdere nadelen met zich mee. Ten eerste worden ze lastiger te vervoeren. Dit maakt de plaatsing voor installateurs net wat complexer en minder handig. Ten tweede moet je dakconstructie in mogelijkheid zijn om nog meer gewicht te kunnen dragen. Voor bepaalde daken die nog maar net lichtere zonnepanelen kunnen dragen, zal het nooit mogelijk zijn om zonnepanelen met 1.000 Wp te dragen. 
  • Zonnepanelen met 1.000 Wp zijn een serieuze innovatie. Zeker in het begin zal ook het prijskaartje niet min zijn. Naar verwachting gaan ze in het begin beduidend meer kosten dan de zonnepanelen die nu op de markt zijn. Zelfs als je de prijs door het vermogen deelt, zal het vaak duurder uitkomen. Daardoor zal dit type paneel naar alle waarschijnlijkheid niet meteen voor particulieren weggelegd zijn. 
  • De flexibiliteit neemt af. Je kan een minder precies vermogen op je dak plaatsen. Wanneer een gezin nood heeft aan 5.300 kWh, zullen ze al op 6.000 kWh moeten mikken. Dit drijft natuurlijk de prijs wat op.

Voor wie zijn 1.000 Wp zonnepanelen bedoeld?

Zoals we hierboven al even aanhaalden zal het 1000 Wp nog niet van bij de start voor particulieren bedoeld zijn. De gemiddelde consument kan beter een alternatief uitkiezen. Dit heeft vooral te maken met het gewicht, gewone daken gaan vaak te licht bevonden worden voor deze enorm zware zonnepanelen. 

Wel gaat het interessant zijn voor bedrijfspanden die aan veel stroom nood hebben en dit graag met een beperkt aantal panelen willen opwekken.

Prijs 1.000 Wp zonnepanelen

Ze zijn nog niet op de markt uitgebracht, dus naar exacte prijzen is het uiteraard nog gissen. Wel lieten fabrikanten nu al weten dat de kostprijs beduidend hoger zal zijn dan voor panelen met lagere vermogens. 

Wel kunnen we met de huidige gegevens een inschatting maken hoeveel 1.000 Wp aan zonnepanelen kosten. Stel je neemt een set van 3 panelen met een vermogen van 330  Wp met een passende omvormer. Reken dan op een prijs van om en bij 1.500 tot 2.000 euro. Let wel op: de meeste huishoudens komen met dit vermogen niet toe en de prijs van een los paneel zal altijd verschillend zijn. Echt reëel is deze schatting dus niet.

Naar verluidt zou het paneel ongeveer zo’n 1,1 euro per Wattpiek kosten. Omgerekend betekent dat 1.100 euro per zonnepaneel.  Die hogere kosten kunnen we wijden aan hogere productiekosten, beter materiaal en meer geavanceerde technologie.

Hoe efficiënt zijn 1.000 Wp zonnepanelen?

Een paneel presteert nooit naar zijn maximaal verrmogen. Een zonnepaneel of een set zonnepanelen van 1.000 Wp, zal dus ook niet effectief 1.000 Wp per jaar opleveren. Dit is namelijk het vermogen onder de meest ideale omstandigheden. Denk aan de meest optimale lichtomstandigheden, de juiste temperatuur en het ontbreken van vuil op de panelen. 

Gemiddeld leveren zonnepanelen zo’n 15% minder dan hun piekvermogen. Een paneel van 1.000 Wp levert dus om en bij de 850 Wp. Maak je geen zorgen, ook installateurs zijn hiervan op de hoogte. Bij het berekenen van je verbruik en hoeveel panelen je nodig hebt wordt hier dus ook rekening mee gehouden. Specialisten gebruiken een bepaalde correctiefactor om de reële opbrengst van je set te bepalen. 

Alternatieven

Zoals je hierboven kon lezen, is het zeker interessant om de andere mogelijkheden te bekijken. Ook als je nu meteen een zonnepanelen installatie nogig hebt, zijn panelen van 1.000 Wp geen optie. Volgende alternatieven worden vaak gekozen:

  • Zonnepanelen 300 Wp: budgetvriendelijk, licht, maar je hebt er wel meer van nodig.
  • Zonnepanelen 400 Wp: gulden middenweg, veel mogelijkheden, veel panelen met deze sterkte op de markt.
  • Zonnepanelen 500-600 Wp: voor mensen die wat zwaardere zonnepanelen wensen met meer vermogen. Deze zijn qua absolute kostprijs wel al wat duurder dan de zonnepanelen met iets minder vermogen. 

Vraag hulp aan specialisten

Weet je niet goed wat kiezen? Dat is niet zo gek: de mogelijkheden zijn eindeloos. Het is dan ook ten zeerste aangeraden je te laten bijstaan door specialisten die jarenlange ervaring in het vak hebben.

Met het invullen van het contactformulier kom je snel, gratis en vrijblijvend in contact met meerdere vakmannen met kennis van zaken. Zij kunnen je van waardevol advies voorzien en voor een vlotte plaatsing zorgen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws:

Bekijk alle blogs

Elke week proberen we je te voorzien van inside informatie binnen de zonnepanelen markt. Lees informatie die je eerder niet hebt gelezen.

Bekijk hier de beste zonnepanelen installateurs:

triplesol

Triplesol (failliet)

Overzicht: TripleSol is een dynamisch energiebedrijf dat zich richt op het leveren van geïntegreerde zonne-energieoplossingen. Het bedrijf biedt een breed

(Fixed)
images-1

Megasolar

Overzicht: MegaSolar is een toonaangevend energiebedrijf dat gespecialiseerd is in grootschalige zonne-energieprojecten. Het bedrijf richt zich op het ontwerpen, bouwen

(Fixed)
0x0

Atlas Power

Overzicht: Atlas Power is een innovatief energiebedrijf dat zich richt op het leveren van betrouwbare en duurzame energieoplossingen. Met een

(Fixed)