Inleiding

Zonnepanelen met een vermogen van 500 Wp zijn uniek in zijn soort. 500 Wp is één van de hoogste vermogens die je momenteel op een zonnepaneel terugvindt. Is vermogen ook het enige waar je naar moet kijken bij zonnepanelen, en is een hoog vermogen altijd beter voor jouw dak? Ontdek voor- en nadelen van 500 Wp zonnepanelen en of ze geschikt zijn voor jouw dak in onderstaand artikel. 

Belangrijke info

Het belangrijkste over zonnepanelen met een vermogen van 500 Wp in een notendop:

  • Kosten: vanaf 500 euro per paneel, maar kan heel erg oplopen. Zijn dure panelen. 
  • Grote voordeel ten opzichte van lagere vermogens: je hebt minder panelen nodig om hetzelfde resultaat te bereiken. 
  • Bestaat in verschillende soorten, maten en gewichten. Ondertussen zijn er best al wel wat aanbieders van 500 Wp zonnepanelen.
  • De norm begint meer en meer te neigen richting zonnepanelen met grote vermogens. 10 jaar geleden was de norm nog 250 Wp, het gaat dus erg snel. Met zonnepanelen sets met een vermogen van 500 Wp ben je gewapend voor de toekomst.

Wanneer een goede keuze? Voordelen zonnepanelen 500 Wp

Wie zonnepanelen met 500 Wp vermogen op zijn dak plaatst, heeft een installatie op zijn dak dat heel wat sterker is dan gemiddeld. Op technologisch vlak zijn ze momenteel de absolute primus van de klas. Dat merk je aan de optimae kwaliteit, langere levensduur en groter rendement. De voordelen zijn dan ook navenant: 

Dit is hét moment om zonnepanelen te kopen!

→ Je staat in de meest ultieme onderhandelingspositie! De markt is met 90% gekrompen. Bedrijven zijn wanhopig en een hoop zijn al failliet gegaan. Als je all-in zou gaan vergelijkbaar met beleggen, dan is DIT het moment! Zonnepanelen bedrijven komen met bodemprijzen, geven tablets en andere cadeau’s weg om potentiele klanten over te halen. Vergelijk nu voordat de prijzen weer stijgen. Weet ook dat zonnepanelen i.c.m. laadpalen en thuisbatterijen zeer rendabel zijn.

  • Eén van de grootste vermogens dat je op de markt terugvindt. Momenteel dan toch, naar verluidt zijn er al fabrikanten bezig met de ontwikkeling van zonnepanelen met 1.000 Wp piekvermogen. 
  • Je moet minder zonnepanelen op je dak plaatsen om aan je verbruik te voldoen. Tegenover de standaard van 300-330 Wp scheelt dit al snel heel wat zonnepanelen. Ook op installatiekosten kan dit een duit schelen. Let wel: de panelen zijn wel een pak duurder, dus of je op de installatie zelf bespaart is nog wel maar de vraag. Wel ziet het er met 500 Wp panelen al een pak beter uit op je dak.
  • Met panelen van 500 Wp investeer je in de toekomst. Je verzekert jezelf ervan dat je panelen niet snel hopeloos achterlopen op de nieuwe geïnnoveerde zonnepanelen sets. Op dit moment is dit namelijk het meest technologisch hoogstaande dat je kan vinden. 
  • Ze zijn sowieso modern, dus zien er bijna altijd strak, stijlvol en modern uit. Bij de meest recente panelen is er bijna altijd op het uiterlijk van de installaties gelet. En het oog wil ook wat, toch?

Wanneer zijn dit type zonnepanelen dan de juiste keuze voor op jouw dak? Dat is natuurlijk een andere vraag dan puur de voordelen opsommen. 

Je moet voor zonnepanelen met 500 Wp gaan als:

  • Je graag de hoogste standaarden hebt. Met panelen van 500 Wp ben je sowieso mee met de norm van de toekost in de zonne-energie branche.
  • Als je wil gaan of nood hebt aan zonnepanelen met grote vermogens. Door weinig plaats, of gewoon een uitzonderlijk groot verbruik. 
  • Als je houdt van technologische innovaties. 
  • Voldoende budget hebt vrijgemaakt voor goed werkende, moderne en productieve zonnepanelen installaties.
  • Ook naar het uiterlijke kijkt. Zonnepanelen met 500 Wp hebben allen een strak design en vallen niet zo op wanneer ze op je dak belanden. 

Nadelen zonnepanelen 500 Wp

Er zijn ook enkele nadelen verbonden aan zonnepanelen met 500 Wp. Ook die zijn zeker de moeite waard om te onthouden:

  • Dit type panelen wegen zwaarder en zijn ook vaak wat groter. Dit maakt de plaatsing complexer en ook arbeidsintensiever voor de installateurs. Ook moet je dak het natuurlijk wel kunnen dragen. 
  • De gemiddelde prijs van zonnepanelen met een hoog vermogen ligt per stuk beduidend hoger dan de alternatieven. In de toekomst zal dit waarschijnlijk dalen, maar de technologie is momenteel nog vooruitstrevend, dus zijn ze daar nog niet aan toe.
  • Dit maakt dat het op vlak van prijs-kwaliteit voor gewone consumenten niet altijd meteen de allerbeste keuze is. Hierin winnen de zonnepanelen sets met iets lagere vermogens nog steeds. Die zijn doorgaans goedkoper en zijn even betrouwbaar. Laat het zeker niet na om verschillende installaties met elkaar te vergelijken. 
  • Je hebt een stevige dakconstructie nodig om het gewicht van alle panelen te kunnen dragen. Dit maakt zeer vermogende zonnepanelen niet voor elk huis weggelegd.

Hoeveel brengen 500 Wp zonnepanelen op?

Die 500 Wp is het piekvermogen van de zonnepanelen. Dat is niet het vermogen dat je panelen per uur opbrengen. Het piekvermogen bepalen fabrikanten onder ideale omstandigheden. Lichtinval, weersinvloeden en vuil of stof op de zonnepanelen oefenen hier een negatieve invloed op uit. 

Als vuistregel schatten installateurs in dat de panelen 85% van hun piekvermogen daadwerkelijk opleveren. 85% efficiëntie betekent dat zonnepanelen met een vermogen van 500 Wp gemiddeld zo’n 425 Wp genereren per uur.

Prijs zonnepanelen 500 Wp

Hoeveel kost een zonnepanelen set met panelen van 500 Wp? Onderstaande tabel geeft je een indicatie van de actuele prijzen. Reken op een totaalprijs van zo’n 500 euro per paneel, exclusief plaatsing. Laat het zeker niet na om meerdere specialisten te contacteren om een exacte prijsformule te ontvangen voor jouw specifieke situatie. Zo heb je meteen een reële kijk op de zaken. 

Aantal personenAantal panelen
(500 Wp)
Zonnepanelen opbrengst
Gemiddelde prijs
(incl. btw, omvormer, plaatsing)
162.500 kWh€ 5.000 – 7.000
273.000 kWh€ 5.500 – 8.000
383.500 kWh€ 6.000 – 9.500
494.000 kWh€ 7.500 – 10.000
5114.500 kWh€ 8.000 – 11.500
6125.000 kWh€ 9.500 – 13.000

Hoeveel zonnepanelen van 500 Wp heb je nodig?

Hoeveel zonnepanelen je effectief nodig hebt op je dak, kan je perfect berekenen. Het gemiddeld verbruik voor twee personen komt neer op zo’n 3.000 kWh per jaar. Wanneer je voor panelen van 500 Wp kiest, heb je zes panelen nodig om voldoende energie te genereren. Drie panelen per persoon is een mooie startindicatie om mee te beginnen.

Hulp nodig? Specialisten maken maar al te graag een plan op jouw maat op.

Type huishoudenGemiddeld stroomverbruik per jaarAantal zonnepanelen 500 Wp
1-persoons2.000 kWh4
2-persoons3.000 kWh6
3-persoons3.500 kWh7
4-persoons4000 kWh8
5-persoons4.250 kWh9 

Alternatieven

Kijk je liever naar alternatieven? Je kan twee richtingen op:

  • Zonnepanelen met een lager piekvermogen. De standaard is momenteel 320 à 350 Wp. Deze zijn goedkoper, maar nemen ook meer plaats in en zijn minder effectief. Van de goede merken zijn ze voldoende kwalitatief en betrouwbaar. 
  • Zonnepanelen met een hoger piekvermogen. Er bestaan zonnepanelen met bijvoorbeeld 600 Wp vermogen. Veel hoger kan je momenteel niet gaan. Fabrikanten zijn bezig met panelen met 1.000 Wp vermogen, maar die zijn nog niet op de markt uitgebracht. Panelen met die vermogens gaan in het begin ook eerder voor bedrijven, horecazaken en uitzonderlijke gevallen weggelegd zijn. 

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws:

Bekijk alle blogs

Elke week proberen we je te voorzien van inside informatie binnen de zonnepanelen markt. Lees informatie die je eerder niet hebt gelezen.

Bekijk hier de beste zonnepanelen installateurs:

triplesol

Triplesol (failliet)

Overzicht: TripleSol is een dynamisch energiebedrijf dat zich richt op het leveren van geïntegreerde zonne-energieoplossingen. Het bedrijf biedt een breed

(Fixed)
images-1

Megasolar

Overzicht: MegaSolar is een toonaangevend energiebedrijf dat gespecialiseerd is in grootschalige zonne-energieprojecten. Het bedrijf richt zich op het ontwerpen, bouwen

(Fixed)
0x0

Atlas Power

Overzicht: Atlas Power is een innovatief energiebedrijf dat zich richt op het leveren van betrouwbare en duurzame energieoplossingen. Met een

(Fixed)