Het Nederlandse zonnepanelenbedrijf Gutami Solar BV is failliet. Gutami Solar was een van de bekendere installateurs van zonnepanelen. Dit nieuws heeft niet alleen invloed op de werknemers en zakelijke partners, maar ook op de klanten die te maken hebben met openstaande installaties, servicevragen of garanties. Wat betekent dit voor jou als klant?
In dit artikel leg ik uit wat het faillissement van Gutami voor jou betekent en hoe jij hierop kan inspelen.
Wat is er gebeurd?
Gutami Solar BV, een bekende naam binnen de Nederlandse zonne-energiemarkt, werd failliet verklaard. De exacte reden voor het faillissement is niet publiekelijk gemaakt.
Met de snelle groei van de vraag naar duurzame energie en zonnepanelen, hebben zonne-energiebedrijven als Gutami Solar moeite om rond te komen. De stijgende prijzen van materialen zoals silicium en het tekort aan installateurs kunnen het bedrijf financieel onder druk hebben gezet. Dit zijn mogelijk de redenen voor het faillissement.
Wat betekent dit voor klanten?
Voor klanten zorgt het faillissement voor veel onzekerheid. Veel mensen zitten met vragen over hun lopende projecten, garanties en toekomstig onderhoud.
- Lopende installatie: Als je zonnepanelen hebt besteld bij Gutami Solar maar deze nog niet zijn geïnstalleerd, zit je nu zonder een installatie. Als een bedrijf failliet gaat, worden vaak de lopende activiteiten stilgelegd, wat betekent dat er geen nieuwe installaties zullen plaatsvinden. Klanten worden doorverwezen naar de curator, de curator zal de klanten verder helpen.
- Onderhoud: Klanten die een probleem hebben met hun systeem of zonnepanelen, weten nu niet bij wie ze terecht kunnen. Als Gutami Solar zelf de garantie heeft afgegeven, is de kans groot dat deze komt te vervallen. Gelukkig geven veel fabrikanten van zonnepanelen een eigen productgarantie, dit kan veel klanten redden.
Breder effect op de markt
Gutami is niet de enige in de zonne-energiemarkt die failliet is verklaard. De zonne-energiemarkt groeit snel, dit komt mede door de groei aan overheidssubsidies voor zonnepanelen en duurzaamheidsproducten maar dat brengt ook risico’s met zich mee. Producenten focussen meer op kwantiteit dan kwaliteit, dit zorgt voor problemen en oproepingen op garanties. Vele bedrijven in de zonne-energiemarkt hebben hier last van en dit is dus een van de redenen dat heeft gezorgd voor de vele faillissementen in deze sector. Ook consumenten moeten opletten, als zonnepanelen te goedkoop worden verkocht, is het verstandig om de kwaliteit na te checken, bekijk hiervoor de reviews en de betrouwbaarheid van het bedrijf. Hier doe je altijd wel goed aan in een sector waar kwaliteit en service essentieel zijn.
Wat kun je nu doen?
Als je klant was bij Gutami Solar, zijn er enkele praktische stappen die je direct kunt nemen:
- Neem contact op met de curator: De curator is verantwoordelijk voor het afhandelen van openstaande zaken en kan je helpen met het terugkrijgen van vooraf betaalde facturen.
- Controleer je garantie: Kijk of zonnepanelen een aparte garantie hebben van de fabrikant. Als dit het geval is, kan je bij defecten of problemen hun contacteren.
- Blijf op de hoogte: Houd het nieuws in de gaten voor eventuele veranderingen in de situatie.
- Neem contact op met andere klanten: Bij onzekere situaties als deze is het handig om contact op te nemen met andere klanten die in dezelfde situatie zitten. Wellicht hebben zij hun problemen al opgelost en kan je advies vragen over hoe zij het hebben geregeld.
Conclusie
Het faillissement van Gutami Solar BV brengt niet alleen veel klanten, maar ook andere geassocieerde bedrijven in een ongemakkelijke situatie.
Het laat zien hoe belangrijk het is om kritisch te zijn bij de keuze van een installateur. Hoewel deze situatie vervelend is, is er ook een voordeel: het zal een groei in de sector veroorzaken, bedrijven zullen meer op kwaliteit gaan focussen.
Voor de huidige klanten van Gutami is het belangrijk om snel actie te ondernemen om de schade te beperken, dit zal mogelijke complicaties in de toekomst helpen voorkomen.
Lees je contract goed door, neem contact op met de curator en zoek eventueel een nieuw bedrijf dat het onderhoud van je zonnepanelen kan doen.
Geef een reactie