Inleiding

Zonnepanelen met een vermogen van 410 Wp zijn immens populair. Voor het gros van het doelpubliek is het de ideale vermogenshoeveelheid voor een zonnepanelen installatie. Sterk en modern genoeg, maar toch niet te prijzig en niet te zwaar voor het gemiddelde dak. Ontdek in dit artikel alles over 410 Wp zonnepanelen sets.

Belangrijke info 410 Wp zonnepanelen

Dit is hét moment om zonnepanelen te kopen!

→ Je staat in de meest ultieme onderhandelingspositie! De markt is met 90% gekrompen. Bedrijven zijn wanhopig en een hoop zijn al failliet gegaan. Als je all-in zou gaan vergelijkbaar met beleggen, dan is DIT het moment! Zonnepanelen bedrijven komen met bodemprijzen, geven tablets en andere cadeau’s weg om potentiele klanten over te halen. Vergelijk nu voordat de prijzen weer stijgen. Weet ook dat zonnepanelen i.c.m. laadpalen en thuisbatterijen zeer rendabel zijn.

  • De gemiddelde afmetingen van deze panelen bedragen meestal ongeveer 1,7 meter hoog, 1,1 meter breed en 3 centimeter dik. Ze wegen ongeveer 20 kilogram, waardoor ze nog voldoende licht genoeg zijn voor het dak van de gemiddelde woning.
  • 410 Wp aan vermogen levert gemiddeld zo’n 360 kWh per jaar op.
  • Prijzen variëren tussen 400 en 700 euro per paneel. Het vermogen is natuurlijk niet de enige prijsindicator.

Wat betekent Wp bij zonnepanelen? 

Wanneer het gaat over Wattpiek (Wp), gaat het over de hoeveelheid stroom die zonnepanelen opwekken in de meest gunstige situatie. In werkelijkheid levert een zonnepaneel altijd wat minder op door externe omstandigheden. Voorbeelden hiervan zijn weersinvloeden, vuil op de panelen of minder lichtinval. 

In ons land levert 1 Wp zo’n 0,85 kWh per jaar op. Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 3000 à 4000 kWh per jaar, afhankelijk van het aantal mensen in het gezin. Daarom mikt het gemiddelde gezin naar een vermogen van 4000 à 4500 Wp op hun dak. Hierdoor is het dus belangrijk om rekening te houden met het aantal Wp dat een zonnepaneel heeft. Meer Wp per paneel betekent dat je minder panelen hoeft te plaatsen.

Wattpiek naar kWh omrekenen

Een zonnepaneel met 410 Wp levert gemiddeld zo’n 360 kWh per jaar op. Wanneer we dit herrekenen naar volledige installaties, komen we op volgende cijfers uit:

Een installatie met 10 zonnepanelen van 410 Wp: 3600 kWh per jaar.
Een installatie met 15 zonnepanelen van 410 Wp: 5400 kWh per jaar.
Een installatie met 20 zonnepanelen van 410 Wp: 7200 kWh per jaar.

Dat betekent dat het gemiddelde huishouden dat 4000 kWh per jaar verbruikt, minstens 10 zonnepanelen op hun dak zal moeten leggen. 

Graag een exacte simulatie van jouw situatie, waarin rekening wordt gehouden met jouw omstandigheden, verbruik en gegevens? Neem dan contact op met een lokale installateur en bekijk samen met hem de mogelijkheden en meest gunstige opties.

Is vermogen het belangrijkste? Waarop letten bij Wp zonnepanelen

Het lijkt alsof vermogen het allerbelangrijkste is bij het kiezen van zonnepanelen. Helaas is dat niet het geval, was het maar zo makkelijk. Er zijn nog heel wat andere factoren waar je best rekening mee houdt bij het kiezen van de juiste zonnepanelen installatie.

Zo moet je ook kijken naar onder andere het gewicht, de efficiëntie, de degradatie van de panelen, de levensduur, de betrouwbaarheid en de garantiebeloftes van het bedrijf waar je beroep op doet. Daarnaast moet je ook nog een kwalitatief installatiebedrijf kiezen.

Ook zal je nogal snel de denkwijze hebben: hoe meer vermogen, hoe beter. Dit is ook niet altijd het geval. Bij panelen met hogere vermogens heb je in theorie minder plaats nodig vanwege het minder aantal panelen dat je op je dak moet leggen. Echter zijn die panelen vaak wel flink groter. Wanneer je niet het meest simpele dak hebt, kunnen kleinere zonnepanelen makkelijker van pas komen. 

De plaatsing verloopt dan vlotter. Zaken als luchtpijpen, ramen en andere onregelmatigheden worden zo makkelijker vermeden doordat de installateurs eromheen kunnen werken. Uiteindelijk leidt dit tot een hoger rendement. Daarnaast zijn panelen met een kleiner vermogen vaak goedkoper in prijs. Ze bevinden zich al langer op de markt, zijn makkelijker te maken en zijn van minder materiaal vervaardigd. Bereken zeker per Wp wat het goedkoopste uitkomt. 

Prijs zonnepanelen 410 Wp

Wanneer we op internet rondneuzen komen we al heel wat panelen tegen met een vermogen van 410 Wp. De prijzen variëren aanzienlijk. Over het algemeen bedraagt de prijs gemiddeld tussen 1,1 en 1,7 euro per Wp. Dit komt neer op een totaalprijs van 450 tot 700 euro per zonnepaneel.

Merken met 410 Wp zonnepanelen

410 Wp zonnepanelen zijn allang geen rariteit meer. Bijna alle grote merken bieden wel een variant met 410 Wp aan in hun productlijn. Bij volgende merken vind je al zeker zonnepanelen met 410 Wp vermogen terug:

  • AEG
  • Hyundai
  • Phonosolar
  • First Choice Solar
  • Eurener
  • TW Solar
  • Sharp
  • Risen
  • Hyundai
  • Jinko Solar
  • Longi Solar
  • JA Solar
  • Sunpower

Offertes vergelijken

Op zoek naar een installateur die 410 Wp zonnepanelen plaatst? Ontvang je graag persoonlijk advies voor jouw situatie? Contacteer via het contactformulier gratis, makkelijk en vrijblijvend meerdere installatiebedrijven. Kies er de voordeligste expert uit en ontvang een offerte en inschatting op jouw eigen maat.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws:

Bekijk alle blogs

Elke week proberen we je te voorzien van inside informatie binnen de zonnepanelen markt. Lees informatie die je eerder niet hebt gelezen.

Bekijk hier de beste zonnepanelen installateurs:

triplesol

Triplesol (failliet)

Overzicht: TripleSol is een dynamisch energiebedrijf dat zich richt op het leveren van geïntegreerde zonne-energieoplossingen. Het bedrijf biedt een breed

(Fixed)
images-1

Megasolar

Overzicht: MegaSolar is een toonaangevend energiebedrijf dat gespecialiseerd is in grootschalige zonne-energieprojecten. Het bedrijf richt zich op het ontwerpen, bouwen

(Fixed)
0x0

Atlas Power

Overzicht: Atlas Power is een innovatief energiebedrijf dat zich richt op het leveren van betrouwbare en duurzame energieoplossingen. Met een

(Fixed)