Vorig jaar heeft Nederland circa 4,8 gigawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd, volgens het meest recente rapport van Dutch New Energy Research (DNE Research). Dit brengt het totale geïnstalleerde vermogen aan zonnepanelen in Nederland op een indrukwekkende 24,4 gigawattpiek, wat neerkomt op ongeveer 1,4 kilowattpiek per hoofd van de bevolking.

Deze prestatie heeft Nederland naar de top van de wereld gebracht wat betreft het aantal zonnepanelen per persoon, zoals aangegeven door de experts van DNE Research. Voorheen was Australië de koploper, maar Nederland heeft deze positie nu overtroffen. Dit is niet alleen een opmerkelijke mijlpaal, maar het brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee voor de Nederlandse energiesector.

Volgens Daan Jansen, hoofdonderzoeker bij DNE Research, betekent deze leidende positie dat Nederland nu voorop loopt in de wereldwijde transitie naar duurzame energie. Echter, met deze groei komen ook nieuwe uitdagingen, met name op het gebied van het integreren van zonne-energie in het bestaande energiesysteem.

Wat betreft de verkoop van zonnepanelen aan consumenten, schat DNE Research in dat er vorig jaar zo’n 2,55 gigawattpiek aan zonnepanelen werd verkocht. Deze cijfers tonen echter ook een dalende trend in de tweede helft van het jaar, wat aangeeft dat er mogelijk veranderingen zijn in de marktdynamiek of consumentenvoorkeuren.

Dit is hét moment om zonnepanelen te kopen!

→ Je staat in de meest ultieme onderhandelingspositie! De markt is met 90% gekrompen. Bedrijven zijn wanhopig en een hoop zijn al failliet gegaan. Als je all-in zou gaan vergelijkbaar met beleggen, dan is DIT het moment! Zonnepanelen bedrijven komen met bodemprijzen, geven tablets en andere cadeau’s weg om potentiele klanten over te halen. Vergelijk nu voordat de prijzen weer stijgen:

Vooruitkijkend naar 2024 voorspelt DNE Research dat de residentiële markt voor zonnepanelen zal krimpen tot ongeveer 1,7 gigawattpiek. Deze daling wordt toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder verminderde consumentenvraag op korte termijn en een verzadigde markt waarin al een aanzienlijk deel van de woningen van zonnepanelen is voorzien.

In de zakelijke markt wordt het ook steeds uitdagender om nieuwe zonne-energieprojecten te realiseren. Dit komt door fluctuerende materiaalprijzen, rentestanden en beperkte netcapaciteit. Ondanks de groei die de zakelijke markt in 2023 heeft doorgemaakt, verwacht DNE Research dat deze groei de komende jaren zal afnemen zonder extra beleid en innovatie.

Desondanks blijft het vooruitzicht voor zonne-energie in Nederland positief. DNE Research voorspelt dat tegen 2026 nog steeds meer dan 3 gigawattpiek aan zonnepanelen zal worden geïnstalleerd. Deze prognoses zijn echter afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de mate van innovatie en beleidsondersteuning in de sector. Het behouden van dit momentum vereist dus slimme en innovatieve benaderingen, zowel op beleidsniveau als in de uitvoering van projecten, om de verdere groei van zonne-energie in Nederland te waarborgen.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws:

Bekijk alle blogs

Elke week proberen we je te voorzien van inside informatie binnen de zonnepanelen markt. Lees informatie die je eerder niet hebt gelezen.

Installateurs overzicht