Goed nieuws uit de EU! Het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie hebben groen licht gegeven voor de Net-Zero Industry Act. Wat betekent dat? Nou, het gaat erom dat de productie van dingen als batterijen, windmolens en vooral zonnepanelen binnen de EU een flinke boost krijgt.
Deze wet, die al sinds vorig jaar maart op tafel lag, wil ervoor zorgen dat tegen 2030 minstens 40% van de Europese vraag naar bepaalde ‘net-zero’ technologieën, zoals zonnepanelen, ook echt binnen de EU wordt geproduceerd.
Sneller Vergunningen
Het akkoord dat nu op tafel ligt, zorgt voor zogenaamde “Net-Zero Acceleration Valleys”. Dat betekent eigenlijk gewoon dat het papierwerk rondom vergunningen voor nieuwe fabrieken sneller en soepeler moet gaan. Ze gaan namelijk vaste termijnen vaststellen voor hoe lang zo’n vergunningsproces mag duren, afhankelijk van hoe groot en hoe belangrijk het project is.
Hieronder geven wij een aantal voorbeelden van producten die onder de “Net-Zero Industry Act” vallen:
Zonnepanelen: Zonnepanelen zijn een bekende vorm van schone energieopwekking. Ze zetten zonlicht om in elektriciteit en zijn essentieel voor de overgang naar duurzame energiebronnen.
(Thuis)Batterijen: Batterijen spelen een cruciale rol bij het opslaan van energie die wordt opgewekt door zonne- en windenergie. Zonder efficiënte batterijen zouden we niet in staat zijn om deze opgewekte energie te gebruiken wanneer de zon niet schijnt of de wind niet waait.
CO2-afvang en -opslag (ccs): Deze technologie is gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot door deze op te vangen en ondergronds op te slaan, waardoor het niet in de atmosfeer terechtkomt.
Electrolysers: Electrolysers worden gebruikt om water te splitsen in waterstof en zuurstof. Waterstof kan vervolgens worden gebruikt als schone brandstof voor verschillende toepassingen, zoals brandstofcel voertuigen en verwarmingssystemen.
En er is meer goed nieuws! Er komen nationale steunregelingen om technologieën zoals warmtepompen en zonnepanelen te promoten bij huishoudens en consumenten. En die regelingen moeten rekening houden met duurzaamheid en veerkracht. Dat moet ervoor zorgen dat Europese producenten hun producten makkelijker kunnen verkopen.
Gevolgen voor de werkgelegenheid
Maar wat betekent dit allemaal voor de werkgelegenheid? Nou, het betekent dat er waarschijnlijk veel nieuwe banen zullen worden gecreëerd in de productie van deze technologieën. Denk aan ingenieurs, fabrieksarbeiders en installateurs die nodig zijn om al deze nieuwe apparatuur te maken en te installeren.
Maar het betekent ook dat bestaande werknemers misschien moeten worden bijgeschoold. Want hoewel sommige vaardigheden overdraagbaar zijn, zijn er ook nieuwe vaardigheden nodig voor het werken met de nieuwste technologieën.