Niet iedereen kan op elk dak zonnepanelen leggen en niet iedereen heeft de ruimte voor standaard zonnepanelen waarmee geadverteerd wordt. In dit artikel leggen we je uit wat de opties zijn voor verschillende maten en soorten.

Maten van zonnepanelen

Bij de keuze van zonnepanelen zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden, en een van de belangrijkste is de grootte of de afmetingen van de panelen. De juiste maat van zonnepanelen kan afhangen van je beschikbare ruimte, energiebehoeften en zelfs het type installatie.

Enkele veelvoorkomende maten van zonnepanelen en hun toepassingen:

 • Standaard Zonnepanelen: Standaard zonnepanelen hebben afmetingen van ongeveer 1,65 meter bij 1 meter. Dit zijn de meest gangbare keuze voor residentiële installaties. Deze panelen kunnen tussen de 250 en 400 watt vermogen genereren, afhankelijk van het specifieke model en de efficiëntie. Ze zijn ideaal voor huishoudens met voldoende dakoppervlak en een gemiddeld energieverbruik. De standaardafmetingen maken ze compatibel met de meeste dakconfiguraties.
 • Kleine Zonnepanelen: Kleine zonnepanelen met afmetingen van ongeveer 1 meter bij 1 meter bieden flexibiliteit in situaties waar ruimte beperkt is. Ze kunnen worden gebruikt om bestaande zonne-energiesystemen aan te vullen of om te voorzien in de energiebehoeften van kleine structuren zoals tuinhuisjes of garages. De compacte afmetingen maken ze geschikt voor plaatsing op ongebruikte of krappe ruimtes.
 • Grote Zonnepanelen: Voor grotere woningen of commerciële toepassingen kunnen grotere zonnepanelen een uitstekende keuze zijn. Deze panelen hebben afmetingen van ongeveer 2 meter bij 1 meter en kunnen hogere vermogensniveaus bereiken dan standaardpanelen. Hierdoor kunnen ze meer elektriciteit genereren en voldoen aan de hogere energiebehoeften van grotere gebouwen. Ze zijn ook ideaal voor installaties op platte daken, waar ruimte vaak geen beperking is.
 • Flexibele Zonnepanelen: Flexibele zonnepanelen bieden een alternatieve benadering en kunnen worden gebogen en aangepast aan gebogen oppervlakken zoals campers, boten en zelfs rugzakken. Deze panelen zijn ideaal voor mobiele toepassingen waar traditionele panelen niet praktisch zijn. De flexibiliteit maakt ze uitermate geschikt voor het opladen van apparaten in de buitenlucht tijdens reizen en avonturen.

Bij het kiezen van de juiste maat zonnepanelen is het essentieel om je specifieke behoeften, beschikbare ruimte en budget in overweging te nemen. Een professionele zonne-energieadviseur kan je helpen bij het bepalen welke maat en configuratie het meest geschikt zijn voor jouw situatie, zodat je het maximale rendement uit je zonne-energiesysteem kunt halen.

Dit is hét moment om zonnepanelen te kopen!

→ Je staat in de meest ultieme onderhandelingspositie! De markt is met 90% gekrompen. Bedrijven zijn wanhopig en een hoop zijn al failliet gegaan. Als je all-in zou gaan vergelijkbaar met beleggen, dan is DIT het moment! Zonnepanelen bedrijven komen met bodemprijzen, geven tablets en andere cadeau’s weg om potentiele klanten over te halen. Vergelijk nu voordat de prijzen weer stijgen:

Opties voor zonnepanelen maten

Naast de verschillende maten zijn er ook verschillende opties en technologieën beschikbaar voor zonnepanelen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld meer efficiëntie per vierkante meter halen, de dikte een stuk dunner maken of zelfs op abnormale vlakken plaatsen!+

Voorbeelden van opties:

 • Monokristallijne Zonnepanelen: Monokristallijne zonnepanelen staan bekend om hun indrukwekkende efficiëntie. Deze panelen bestaan uit één enkele kristalstructuur, wat resulteert in een hogere opbrengst per vierkante meter. Ze nemen ook minder ruimte in beslag in vergelijking met sommige andere typen zonnepanelen. Dit maakt ze ideaal voor situaties waar ruimte schaars is. Hoewel monokristallijne panelen doorgaans iets duurder zijn, kunnen ze een uitstekende investering zijn op de lange termijn, omdat ze meer energie kunnen genereren.
 • Polykristallijne Zonnepanelen: Polykristallijne zonnepanelen bieden een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Ze bestaan uit meerdere kristallen en hebben een iets lagere efficiëntie dan monokristallijne panelen, maar ze zijn nog steeds zeer effectief in het omzetten van zonlicht in elektriciteit. Deze panelen zijn een populaire keuze voor residentiële zonne-energiesystemen, omdat ze een goede balans bieden tussen prestaties en kosten.
 • Dunne Film Zonnepanelen: Dunne film zonnepanelen zijn een innovatieve optie die flexibel en licht van gewicht is. Ze kunnen worden aangepast aan onregelmatige oppervlakken, zoals gebogen daken of voertuigen.
  Hoewel ze over het algemeen een lager rendement hebben in vergelijking met kristallijne panelen, zijn ze uitermate geschikt voor specifieke toepassingen waar flexibiliteit en esthetiek belangrijk zijn. Denk aan zonne-integratie in architecturale ontwerpen of het opladen van draagbare apparaten tijdens kampeertochten.
 • Zonnepanelen met Bifaciale Technologie: Zonnepanelen met bifaciale technologie nemen zowel direct zonlicht als weerkaatst licht aan de achterkant van het paneel op. Dit innovatieve ontwerp verhoogt de efficiëntie van de panelen, waardoor ze meer energie kunnen opwekken in vergelijking met traditionele panelen. Bifaciale panelen zijn bijzonder geschikt voor installaties op reflecterende oppervlakken, zoals witte daken of in de buurt van water. Ze maximaliseren de opbrengst en bieden uitstekende prestaties in verschillende omgevingen.

Zonnepanelen op maat laten maken

Wil je zonnepanelen die echt perfect passen bij jouw specifieke behoeften? Dan is maatwerk de oplossing. Dit omvat het ontwerpen van zonnepanelen op basis van de beschikbare ruimte en energievereisten. Een specialist kan de optimale opstelling en configuratie voor jouw huis of bedrijf bepalen, zodat je het maximale uit je zonne-energiesysteem kunt halen.

Soms is ‘one size fits all’ gewoon niet voldoende als het gaat om zonne-energie. Je wilt zonnepanelen die precies passen bij jouw specifieke behoeften en de kenmerken van je huis of bedrijf. In dat geval biedt maatwerk de ideale oplossing.

Maatwerk in zonnepanelen houdt in dat een gespecialiseerde professional jouw unieke situatie analyseert en zonnepanelen ontwerpt die perfect aansluiten.

Enkele redenen waarom aparte maat voor zonnepanelen een slimme keuze kan zijn:

 • Maximale Ruimtebenutting: Een van de belangrijkste voordelen van maatwerk is dat het rekening houdt met de beschikbare ruimte op je dak of terrein. Of je nu te maken hebt met een klein dakoppervlak of complexe dakconfiguraties, op maat gemaakte zonnepanelen kunnen zo worden ontworpen dat ze optimaal gebruik maken van de beschikbare ruimte. Dit betekent meer panelen en dus meer opgewekte energie.
 • Optimalisatie van de Zonnehoek: Het juiste ontwerp kan ook de hoek en de oriëntatie van de panelen optimaliseren om de zonne-energieopbrengst te maximaliseren. De hoek waaronder zonnepanelen worden geplaatst, heeft een directe invloed op de efficiëntie ervan. Een specialist kan de ideale hoek berekenen om het hele jaar door de meeste zonnestraling op te vangen.
 • Energievereisten Afstemmen: Ieder huis of bedrijf heeft verschillende energiebehoeften. Maatwerkpanelen kunnen worden afgestemd op jouw specifieke energiebehoeften. Of je nu volledig zelfvoorzienend wilt zijn of gewoon een deel van je elektriciteit wilt opwekken, op maat gemaakte zonnepanelen kunnen aan die eisen voldoen.
 • Esthetische Overwegingen: Soms is het uiterlijk belangrijk. Op maat gemaakte zonnepanelen kunnen esthetisch worden geïntegreerd in het ontwerp van je huis of bedrijf. Ze kunnen bijvoorbeeld worden geplaatst op plekken waar ze visueel minder opvallen.
 • Toekomstbestendigheid: De energiebehoeften kunnen in de loop der tijd veranderen. Maatwerkpanelen kunnen flexibel worden ontworpen, zodat je ze kunt uitbreiden of aanpassen aan veranderende omstandigheden.

Investeren in op maat gemaakte zonnepanelen is een garantie voor maximale efficiëntie, een hogere energieopbrengst en een betere integratie in je leefomgeving. Door samen te werken met een specialist zorg je ervoor dat je zonne-energiesysteem niet alleen aan je huidige behoeften voldoet, maar ook klaar is voor de toekomst.

Conclusie

Er is voor iedereen dus een optie op de markt en welke zonnepanelen maten jouw beste keuze zijn, is afhankelijk van jouw situatie en budgetten. Je kunt het zo duur en zo gek mogelijk maken, maar als je een standaard huis hebt, kunt je ook met een goedkopere standaardoplossing beginnen met energie te besparen.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws:

Bekijk alle blogs

Elke week proberen we je te voorzien van inside informatie binnen de zonnepanelen markt. Lees informatie die je eerder niet hebt gelezen.

Installateurs overzicht