Zon Advies Nederland is officieel failliet verklaard. Dit bedrijf was een bekende naam in de zonnepanelenmarkt. Voor veel klanten komt dit als een schok. Met onafgemaakte projecten en garanties die mogelijk komen te vervallen kan dit erg vervelend zijn voor klanten. In dit artikel leg ik uit wat er is gebeurd en geef ik tips over hoe jij de impact kan minimaliseren.

De geschiedenis van Zon Advies Nederland

De vraag naar zonnepanelen groeide de afgelopen jaren explosief, en bedrijven zoals Zonadvies Nederland konden daarvan profiteren. Toch blijkt dat een sterke vraag alleen geen garantie is voor succes.

Dit is hét moment om zonnepanelen te kopen!

→ Je staat in de meest ultieme onderhandelingspositie! De markt is met 90% gekrompen. Bedrijven zijn wanhopig en een hoop zijn al failliet gegaan. Als je all-in zou gaan vergelijkbaar met beleggen, dan is DIT het moment! Zonnepanelen bedrijven komen met bodemprijzen, geven tablets en andere cadeau’s weg om potentiele klanten over te halen. Vergelijk nu voordat de prijzen weer stijgen.

Het bedrijf groeide mee met de groei van de sector. Zon Advies Nederland had een tekort aan personeel, dit zorgde voor vertraagde installaties en klagende klanten. Tegelijkertijd daalde de marktprijs van zonnepanelen door de groei in concurrenten, hierdoor werden winstmarges lager en kwam het bedrijf in financiële problemen. Uiteindelijk werd dit te veel voor Zon Advies Nederland en moesten ze zich failliet verklaren. Zon Advies Nederland is niet het enige bedrijf in de zonne-energiesector dat onlangs failliet is gegaan. Grote bedrijven zoals Bongo Solar en Gutami Solar zijn onder andere ook failliet gegaan.


Hoe zit het met klanten die vooraf hebben betaald?

Velen hebben vooruitbetaald voor zonnepanelen die nog niet geleverd of geïnstalleerd zijn. Veel klanten moeten nog geld terug krijgen. Klanten kunnen ook contact opnemen met de curator, deze helpt met de financiële zaken van het bedrijf, mogelijk kan je bij de curator een nabetaling krijgen. De curator beoordeelt welke middelen nog beschikbaar zijn en of klanten mogelijk hun geld kunnen terugkrijgen. Helaas blijkt in de praktijk dat bij faillissementen klanten vaak achteraan in de rij staan om gecompenseerd te worden.

Daarnaast is er hoop dat de garantie op zonnepanelen zelf intact blijft. Fabrieksgaranties staan meestal los van het installatiebedrijf en kunnen rechtstreeks bij de fabrikant worden opgehaald. Als je geen nabetaling van de curator kan krijgen kan het SGZE fonds jou daarbij helpen, zij zijn een fonds van verschillende zonne-energiebedrijven. Zij kunnen jou helpen met het verkrijgen van een eventuele nabetaling en het zoeken van een nieuwe installateur.

Wat is er aan de hand met de zonnepanelen markt?

Zon Advies Nederland is dus niet het enige zonne-energiebedrijf dat failliet is gegaan in de afgelopen maanden. De Nederlandse zonnepanelenmarkt groeit snel, maar de snelle ontwikkeling brengt ook problemen met zich mee. De concurrentie is groot, waardoor de marktprijs daalt. Hoewel dit voordelig lijkt voor consumenten, leidt het soms tot problemen. Als de prijs daalt betekent dit lagere winstmarges, en gaan bedrijven hun producten goedkoper proberen te produceren, dit verslechtert de kwaliteit, waardoor klanten meer problemen krijgen en vaker oproepen op een garantie. Daarnaast speelt ook de complexiteit van de markt ook een rol. Andere problemen, zoals  langere levertijden voor zonnepanelen, maken het lastig voor installateurs om projecten op tijd af te ronden. Voor klanten is dit vervelend en dit geeft het bedrijf een slechte naam. Deze factoren kunnen een bedrijf in de problemen brengen.

We weten niet precies wat de reden voor het faillissement van Zon Advies Nederland, maar het is waarschijnlijk een combinatie van deze factoren. Zon Advies Nederland is niet het eerste bedrijf dat failliet is gegaan en het zal zeker ook niet de laatste zijn.

Conclusie

Het faillissement van Zonadvies Nederland laat zien hoe je zelfs in een groeiende markt alsnog failliet kan gaan. Voor klanten en is het erg vervelend, het brengt veel problemen zoals onafgemaakte projecten, voor andere geassocieerde bedrijven is het ook vervelend in verband met lopende samenwerkingen. Tegelijkertijd is het positief voor de markt, het zorgt ervoor dat bedrijven beter zullen letten op kwaliteit en service. Ondanks deze tegenslag blijft zonne-energie een goede stap richting een duurzame toekomst. 

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws:

Bekijk alle blogs

Elke week proberen we je te voorzien van inside informatie binnen de zonnepanelen markt. Lees informatie die je eerder niet hebt gelezen.

Bekijk hier de beste zonnepanelen installateurs:

0x0
Uitgelicht

Atlas Power B.V.

Branche: installatietechniek Dienst: Zonnepanelen Kvk nummer: 75209071 Btw nummer: – Adres: 3882 TN 24, Hoge Eng Oost, Putten Provincie: Gelderland

(Fixed)
images-1
Uitgelicht

Megasolar

Overzicht: MegaSolar is een toonaangevend energiebedrijf dat gespecialiseerd is in grootschalige zonne-energieprojecten. Het bedrijf richt zich op het ontwerpen, bouwen

(Fixed)
Zonneplan@2x
Uitgelicht

Zonneplan

Zonneplan is een Nederlands bedrijf dat zich richt op de installatie en verkoop van zonnepanelen voor zowel particulieren als bedrijven.

2,000 5,000
(Fixed)