Hoeveel zonnepanelen op 1 groep aangesloten kunnen worden is eigenlijk een foute vraag. In de praktijk is het namelijk zo dat niet zozeer het aantal zonnepanelen hiervoor bepalend is. Wel bepalend is het soort omvormer waar gebruik van wordt gemaakt. Om een fatsoenlijk antwoord te kunnen geven op deze vraag zijn er hoe dan ook heel wat (technische) zaken die opheldering vereisen. In ieder geval, alles wat je moet weten over hoeveel zonnepanelen je kan aansluiten op één groep laten we je zeer graag ontdekken hier op deze pagina. 

Hoe bepalend is (de inhoud van) je meterkast? 

Wanneer je de meterkast in jouw woning onder de loep neemt zal je kunnen vaststellen dat er daar verschillende zekeringen of groepen in terug te vinden zijn. Daarbij valt het tevens op dat er sprake is van één aanwezige hoofdzekering. Dit is de zekering waar je zelf eigenlijk niet bij kan. Bovendien is het van belang om te weten dat er in Nederland een onderscheid wordt gemaakt tussen twee verschillende soorten aansluitingen. Het gaat hierbij dan concreet om: 

  1. Een 1-fase-aansluiting;
  2. Een 3-fase-aansluiting; 

Bij fase 1 kan er sprake zijn van een hoofdzekering van 25, 35 of 40A. We gaan er even vanuit dat er sprake is van een hoofdzekering van 40A. Om een antwoord te kunnen geven op de vraag hoeveel zonnepanelen op 1 groep aangesloten kunnen worden moeten we in dit geval rekening houden met een maximale groepenkastzekering van 40/1,6A = 25A. Concreet betekent dit dat je op deze groep dan een zonnepaneleninstallatie van 25A * 230V = 5750 Watt kan aansluiten. Sta dus altijd grondig stil bij het vermogen van de omvormer zonnepanelen. Deze zal immers bepalend zijn voor het systeem dat je maximaal kan aansluiten. Verderop deze pagina gaan we daar nog uitgebreid verder op in. Zo weet je precies waar rekening mee te houden bij de aanschaf van een bepaalde omvormer.

Wat wanneer er sprake is van 3 fasen?

Is er sprake van niet 1, maar wel van 3 fasen? Dan is er sprake van verschillende mogelijkheden. In het geval van particuliere woningen is er echter doorgaans sprake van 3 x 25A. Dit betekent concreet dat je per fase 25/1,6A = 16A kan aansluiten. Dit betekent dat er in de praktijk sprake zal zijn van een omvormer van maximaal 16A * 230V = 3680 Watt per fase. Je hebt dus de mogelijkheid om te kiezen voor de plaatsing van drie omvormers, maar je kan ook kiezen voor een één 3-fase-omvormer. Deze laatste vormt in de praktijk uiteraard de meest handige oplossing.

Dit is hét moment om zonnepanelen te kopen!

→ Je staat in de meest ultieme onderhandelingspositie! De markt is met 90% gekrompen. Bedrijven zijn wanhopig en een hoop zijn al failliet gegaan. Als je all-in zou gaan vergelijkbaar met beleggen, dan is DIT het moment! Zonnepanelen bedrijven komen met bodemprijzen, geven tablets en andere cadeau’s weg om potentiele klanten over te halen. Vergelijk nu voordat de prijzen weer stijgen:

Hoeveel zonnepanelen op 1 groep aansluiten?

De vraag hoeveel zonnepanelen op 1 groep aangesloten kunnen worden is met bovenstaande informatie eigenlijk in grote lijnen reeds beantwoord. Wat echter wanneer je beschikt over een hoofdzekering die zich kenmerkt door een beperkte capaciteit? In dat geval zou je ervoor kunnen kiezen om deze te laten verzwaren. Indien je beschikt over een aansluiting van 1 x 25A is het in principe kosteloos mogelijk om deze te laten verzwaren naar 1 x 35A. 

Je zou er eventueel ook voor kunnen kiezen om de hoofdzekering nog verder te laten verzwaren. In dat geval kies je voor een 3 fasen situatie. Ondanks het feit dat dit zeker tot de mogelijkheden bestaat is het wel zo dat je netbeheerder hiervoor extra vastrechtkosten zal aanrekenen. In het merendeel van de gevallen kan je bij 1 x 25A nog rekenen op het lage tarief, maar komt daar verandering in bij 3 x 35A. Is dit laatste op jouw situatie van toepassing? Dan is het in principe niet verstandig om tot verzwaring over te gaan. Op moment van schrijven bedraagt de meerprijs hiervoor op jaarbasis namelijk zo’n slordige 600 euro.

Welke rol speelt de omvormer in dit hele verhaal?

De omvormer zonnepanelen is één van de belangrijkste bepalende elementen in dit hele verhaal. Plaats je niet meer dan 4500 Wp aan zonnepanelen? Dan zal je kunnen vaststellen dat je de omvormer altijd probleemloos kan aansluiten op je meterkast. Je omvormer zal in deze situatie immers niet meer dan 20A leveren. Deze omvormers zijn altijd aan te sluiten ongeacht de grootte van de hoofdaansluiting. Voor deze aansluiting geldt immers dat ze steeds minstens 1 x 25A bedraagt. In de groepenkast dien je dan ook één vrije groep van 25A te maken. Verder moet je bij een hoofdaansluiting van 25A rekening houden met het volgende:

  • Omvormers van maximaal 10A mogen worden aangesloten op een vrije groep van 16A; 
  • Omvormers van maximaal 12A mogen worden aangesloten op een vrije groep van 20A;
  • Omvormers van maximaal 16A mogen worden aangesloten op een vrije groep van 25A;

Wordt er in jouw situatie meer dan 4500 Wp aan zonnepanelen geplaatst? In dat geval zal de omvormer meer dan 20A aan stroom weten te leveren. Afhankelijk van de grootte waar de hoofdaansluiting over beschikt dien je in dat geval te kiezen voor een 1-fase of een 3-fase omvormer. 

Beschik je over 1-fase hoofdaansluiting? Dan moet deze minstens 1 x 35A zijn. Anderzijds kan ze uiteraard ook vergroot worden tot 1 x 25A of 1 x 35A. Het is in deze situatie mogelijk om gebruik te maken van een 1-fase omvormer. Is er sprake van een 3-fase hoofdaansluiting? In dat geval kan de zonnestroom door middel van een 3-fase omvormer verdeeld worden over verschillende fases. Het is tevens een mogelijkheid om te kiezen voor twee kleine 1-fase omvormers. Deze kunnen dan op aparte groepen worden aangesloten. Hoeveel groepen voor zonnepanelen voorzien dienen te worden is in de praktijk dus tevens geheel afhankelijk van de situatie in kwestie.

Hoeveel zonnepanelen op bestaande groep plaatsen?

Wil je graag gebruik gaan maken van een bestaande groep? In dat geval stel je, je mogelijks de vraag hoeveel zonnepanelen op bestaande groep plaatsen tot de mogelijkheden behoort. Je dient er wat dit betreft rekening mee te houden dat er op een bestaande groep een omvormergroep tot maximaal 500 Watt AC vermogen kan worden geïnstalleerd. In de praktijk wordt dit doorgaans bereikt door bijvoorbeeld drie zonnepanelen van 190 Wp aan te sluiten op een omvormer van 500W.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws:

Bekijk alle blogs

Elke week proberen we je te voorzien van inside informatie binnen de zonnepanelen markt. Lees informatie die je eerder niet hebt gelezen.

Installateurs overzicht