Er zijn vast al zoveel momenten geweest waarop je dacht: Ja, ik ga het doen. Ik ga zonnepanelen aanschaffen. Maar telkens als je bijna overtuigd was, veranderde er wel weer iets. De prijzen gingen omhoog door tekorten aan onderdelen, de subsidies veranderden, of er was nieuws over het vervallen van de btw-regeling. En dan is er ook nog de voortdurende onzekerheid rondom de salderingsregeling.
Wel of niet investeren?
Het blijft een spannend besluit. Je zoekt toch naar zekerheid, vooral als het gaat om verduurzaming. Natuurlijk wil je bijdragen aan een beter milieu, maar bij zo’n grote investering wil je ook financieel weten dat je erop vooruitgaat. Geld kun je tenslotte maar één keer uitgeven, en een mooie vakantie en herinneringen maken zijn ook wat waard! (lees vooral de volgende artikels: kosten zonnepanelen en 3 gevaarlijke ontwikkelingen)
Nu hoor je alweer dat mensen met zonnepanelen al bezig zijn met batterijsystemen. Is het dan wel slim om nu nog te beginnen? Misschien vraag je je af of je daar straks wel geld voor hebt. Je volledig verdiepen in de materie kan ook best lastig zijn.
Media aandacht
Als je alle media-aandacht even wegdenkt en teruggaat naar de basis, is het eigenlijk veel makkelijker te begrijpen dat zonnepanelen altijd interessant zijn. Kijk bijvoorbeeld naar hoe de energiezaken in het buitenland zijn geregeld. In veel landen is de politiek hier minder ver in meegegaan, maar toch investeren mensen daar massaal in zonnepanelen.
Bekijk ook de podcast: daarom moet je zonnepanelen kopen
Neem Noorwegen als voorbeeld. Hoe kan het dat daar zo weinig zonnepanelen worden geplaatst? Dat heeft niets te maken met het feit dat zonnepanelen niet interessant zouden zijn. Het komt doordat Noorwegen al veel gebruikmaakt van waterkracht, een andere vorm van hernieuwbare energie. Net zoals houtbouw in Nederland vroeger minder populair was dan in Canada vanwege de bossen daar, is het voor Noorwegen minder aantrekkelijk om in zonnepanelen te investeren vanwege hun waterkracht.
In andere landen waar geen salderingsregeling is en waar ze minder andere vormen van hernieuwbare energie hebben, kiezen mensen toch massaal voor zonnepanelen. Als je dit beseft, merk je dat de media je misschien onzeker maakt, terwijl het in de basis altijd een slimme keuze is om zonnepanelen aan te schaffen. Dit geldt ook voor warmtepompen (toen de doorbraak er nog niet was ergens medio 2022)
15 jaar geleden
Vijftien jaar geleden, toen zonnepanelen net in de media kwamen, dachten we allemaal: dat is veel te duur. Zo’n 10.000 euro voor een klein systeem? We besloten te wachten… en bleven wachten. Maar uiteindelijk zijn degenen die toen wél zonnepanelen hebben aangeschaft nu degenen die het hardst lachen. Ze hebben hun investering dubbel en dwars terugverdiend, een mooi rendement behaald, en daarna stegen de energieprijzen enorm.
Die tijd van extreem hoge rendementen komt misschien niet meer terug, maar als je kijkt naar de inflatie, geld dat steeds minder waard wordt, en een rendement van nu nog 12 tot 15 procent (zelfs zonder saldering), blijft het eigenlijk altijd interessant om zonnepanelen aan te schaffen.
Geschreven door zonnepanelen expert Kay van den Boogaert