Zonnepanelen plat dak blijken door de jaren heen steeds populairder te zijn geworden. Dat hoeft eigenlijk helemaal niet te verbazen, in tegendeel. Ze bieden dan ook tal van interessante voordelen ten opzichte van het (traditionele) systeem dat wordt toegepast op schuine daken. Ben jij ook benieuwd om te achterhalen hoe interessant zonnepanelen plat dak precies zijn? Wil je bovendien ook graag te weten komen waar je allemaal rekening mee moet houden? Ontdek alles over zonnepanelen plat dak door de informatie door te nemen hier op deze pagina. 

Hoeveel zonnepanelen nodig op plat dak?

Bij het plaatsen van zonnepanelen plat dak is het uiteraard altijd van belang om goed na te denken over de vereiste hoeveelheid. Hoeveel zonnepanelen je exact nodig hebt is afhankelijk van je gemiddelde energieverbruik. Een goede inzage in dat verbruik kan je verkrijgen door even een blik te werpen op de eindafrekening van je energieverbruik. Om je alvast een idee te geven van het aantal zonnepanelen waar je rekening mee moet houden hebben we onderstaand overzicht gecreëerd. 

 • 10 à 11 zonnepanelen bij een gemiddeld energieverbruik van 2300 kWh per jaar;
 • 15 à 16 zonnepanelen bij een gemiddeld energieverbruik van 3400 kWh per jaar;
 • 19 à 20 zonnepanelen bij een gemiddeld energieverbruik van 4100 kWh per jaar;
 • 21 à 22 zonnepanelen bij een gemiddeld energieverbruik van 4600 kWh per jaar;
 • 24 à 25 zonnepanelen bij een gemiddeld energieverbruik van 5300 kWh per jaar;
 • 25 à 26 zonnepanelen bij een gemiddeld energieverbruik van 5400 kWh per jaar;

Om de vraag “hoeveel zonnepanelen nodig op plat dak” volledig correct te kunnen beantwoorden dient er echter rekening te worden gehouden met de exacte situatie in kwestie. Toch, het bovenstaande overzichtje geeft je wellicht al een goede indicatie van waar rekening mee te houden.

Hoe verloopt zonnepanelen plat dak montage?

Zonnepanelen plat dak montage kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Het is in de praktijk van groot belang om ervoor te zorgen dat je kan rekenen op een zo optimaal mogelijke montage. Dat is zo belangrijk omdat de montage ervoor moet zorgen dat de meest optimale opbrengst kan worden gerealiseerd met je zonnepaneleninstallatie. De verschillende mogelijkheden waar je op dit vlak een keuze uit kan maken staan hieronder voor je opgesomd. 

Dit is hét moment om zonnepanelen te kopen!

→ Je staat in de meest ultieme onderhandelingspositie! De markt is met 90% gekrompen. Bedrijven zijn wanhopig en een hoop zijn al failliet gegaan. Als je all-in zou gaan vergelijkbaar met beleggen, dan is DIT het moment! Zonnepanelen bedrijven komen met bodemprijzen, geven tablets en andere cadeau’s weg om potentiele klanten over te halen. Vergelijk nu voordat de prijzen weer stijgen:

1.) Flatfix Fusion 

Voor dit montagesysteem op een plat dak geldt dat ze als voordeel heeft dat ze beschikt over een (zeer) beperkte ballast. Dit heeft als gevolg dat er behoefte is aan een beperkte hoeveelheid belast om te voorkomen dat de wind grip krijgt op de zonnepanelen die op het platte dak zijn terug te vinden. Indien je gebruik wenst te maken van dit type systeem kan je rekening houden met een kostprijs van ongeveer 60 euro per paneel. Dit zorgt ervoor dat de realisatie van korte rijen in de praktijk behoorlijk duur kan uitvallen. Hou er daarnaast rekening mee dat voor dit systeem geldt dat ook alleen landschape plaatsing tot de mogelijkheden behoort.

2.) Zonneschansen 

Wil je graag zonnepanelen plaatsen op smalle stroken dak? In dat geval zou je het gebruik van zonneschansen kunnen overwegen. Voor dit systeem geldt echter wel dat ze er bekend om staat behoorlijk wat wind te vangen. Dit zorgt ervoor dat ze niet geschikt zijn om toegepast te worden op grote(re) hoogtes. Hou er bovendien rekening mee dat dit montagesysteem in de praktijk gepaard gaat met een kostenplaatje van zo’n 63 euro per paneel. 

3.) Oost-West montage

De derde optie voor wat de plaatsing zonnepanelen plat dak betreft is de zogenaamde Oost-West montage. Voor deze vorm van montage geldt dat ze ervoor zorgt dat het dakoppervlak ten volle kan worden benut. Van buitenaf is het bijna onmogelijk om de zonnepanelen liggend op een plat dak te zien. Een belangrijk nadeel verbonden aan deze plaatsing is terug te vinden in het feit dat de opbrengst beperkter uitvalt dan bij een Zuid-Oost of Zuid-West plaatsing het geval is. Voor de Oost-West montage geldt wel dat de kostprijs als een niet onbelangrijk voordeel kan worden bestempeld. Je dient hierbij dan ook rekening te houden met een prijs van zo’n 53 euro per paneel. 

Hoe moeten de zonnepanelen plat dak geplaatst worden?

Nog een niet onbelangrijke vraag die veel mensen zich stellen is hoe zonnepanelen plat dak nu precies geplaatst moeten worden. Moet dat al liggend (en dus in landscape) gebeuren of al staand (in portrait)? Op vlak van rendement zullen hier eigenlijk geen verschillen in merkbaar zijn. Wel is het zo dat er op andere gebieden een niet onbelangrijke afweging moet worden gemaakt. Denk hierbij aan:

 • De kostprijs voor het montagemateriaal; 
 • De hoeveel aan beschikbare ruimte op het dak; 
 • Over welke afmetingen het dak beschikt;
 • De zichtbaarheid op het dak;
 • De mogelijks vereiste hoeveelheid aan ballast;

Door rekening te houden met de hierboven aangehaalde aandachtspunten zal je altijd de mogelijkheid hebben om voor jouw specifieke situatie te bepalen welke optie de beste keuze is.

Hoe interessant is de keuze voor zonnepanelen plat dak?

Het is eigenlijk best vreemd om vast te stellen dat de realisatie van zonnepanelen plat dak nog steeds slechts een vrij beperkte populariteit geniet. In de praktijk gaan de meeste mensen er dan ook nog steeds vanuit dat de plaatsing van zonnepanelen op een schuin dak veel meer voordelen biedt. Dat is echter niet helemaal juist, in tegendeel. Er zijn tal van verschillende voordelen die toegeschreven kunnen worden aan de plaatsing van zonnepanelen op een plat dak. Denk hierbij aan de volgende:

 • Er is vaak sprake van een aanzienlijk betere koeling op een plat dak; 
 • Er kan een ideale hellingshoek worden toegepast ten opzichte van de zon; 
 • De zonnepanelen beïnvloeden de uitstraling van je woning (bijna) niet;
 • Voor handige doe-het-zelvers zijn de zonnepanelen eenvoudiger te plaatsen;

In de basis wordt gezegd dat de zonnepanelen prijs bij plaatsing op een plat dak zomaar een stuk lager kan komen te liggen. Dit omdat je vanwege het kunnen realiseren van onder meer een ideale hellingshoek zou kunnen kiezen voor de wat meer goedkope zonnepanelen die op de markt zijn terug te vinden. Daar valt iets voor te zeggen, maar er moet wel rekening worden gehouden met de aankoop van extra (montage)materialen. Dit zorgt er in de praktijk voor dat de totale kosten dan ook zomaar net iets hoger kunnen zijn gelegen dan bij de plaatsing van zonnepanelen op een schuin dak. 

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws:

Bekijk alle blogs

Elke week proberen we je te voorzien van inside informatie binnen de zonnepanelen markt. Lees informatie die je eerder niet hebt gelezen.

Installateurs overzicht