Wegwijs in zonnepanelen land
Wijzer worden in de prijzen?
zonnepanelen blikseminslag

Of je nu eigenaar bent van een koop- of huurwoning, zonnepanelen bieden talloze voordelen. Ze zijn echter een behoorlijke investering. Het is daarom verstandig om bij de installatie van zonnepanelen een verzekering voor de panelen te overwegen. Je moet begrijpen hoe je ze het beste kunt beschermen tegen onverwachte gebeurtenissen, zoals stormschade of diefstal. Zonnepanelen verzekeren is een essentieel onderdeel van het behoud en de bescherming van jouw duurzame investering.

Risico’s en preventieve maatregelen

Er zitten behoorlijke risico’s aan het hebben van zonnepanelen, die je niet over het hoofd moet zien. Extreme weersomstandigheden, zoals stormen of hagel, kunnen schade veroorzaken, die de werking van de zonnepanelen beïnvloeden. Daarnaast kunnen ook vogels, boomtakken of andere externe factoren schade aan de zonnepanelen berokkenen. Het is daarom essentieel om regelmatig onderhoud uit te voeren en jouw zonnepanelen te inspecteren op mogelijke schade. Door preventieve maatregelen te nemen, zoals het snoeien van overhangende takken en het plaatsen van vogelwerende apparaten, kun je het risico op schade verminderen. Toch is het verstandig om ook na te denken over een verzekering. Zonnepanelen zijn immers een flinke investering en op die manier ben je beschermd tegen (onverwachte) tegenvallers.

Bereken de prijs

→ Wijzer worden in de prijzen? Gebruik de zonnepanelen calculator en bereken wat de kosten voor jou zullen zijn.

Zonnepanelen verzekeren bij een koop- of huurwoning

Het verzekeren van zonnepanelen verschilt enigszins tussen koop- en huurwoningen. Bij koopwoningen kan het uitmaken of jij eigenaar bent van de woning met zonnepanelen of niet. Wanneer je geen eigenaar bent van de woning is het verstandig om na te aan of je extra verzekerd moet zijn.

Koopwoning

Bij een koopwoning worden zonnepanelen vaak gezien als onderdeel van het vastgoed. Dit is in principe het geval als de zonnepanelen op de woning en/of aan het dak vastzitten. Als de zonnepanelen als deel van het vastgoed gezien worden vallen ze meestal onder de opstalverzekering. Deze verzekering dekt schade aan de structurele elementen van je huis.  Zonnepanelen, die op de grond staan, zijn vaak niet of slechts beperkt meeverzekerd in de opstalverzekering. Ook bij zonnepanelen, die op plat dak staan, is dit niet altijd het geval. Het is dus raadzaam om na te gaan of jouw zonnepanelen onder de opstalverzekering vallen. Als ze vastzitten zou dit standaard zo moeten zijn. Het verzekerde bedrag is overigens meestal vrij hoog en dekt de lading vaak wel, maar ook dit is belangrijk om te checken. Sommige verzekeraard hebben een inspectieregeling, die inhoudt dat de zonnepaneleninstallatie gecontroleerd wordt voordat de verzekeringsaanvraag goedgekeurd wordt.

Koopappartement

Bij een koopappartement is een kleine nuance. Je bent dan namelijk in de meeste gevallen lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE). In dat geval kun je jouw zonnepanelen alleen verzekeren via een inboedelverzekering. Dat is alleen nodig als jij de zonnepanelen zelf plaatst en niet gezamenlijk met de andere leden van de VvE. Wanneer je met alle bewoners samen besluit zonnepanelen te plaatsen, zijn de zonnepanelen in principe verzekerd door de opstalverzekering van de VvE.

Huurwoning

Voor huurders ligt het vaak iets ingewikkelder. Zonnepanelen zijn dan namelijk meestal eigendom van de verhuurder. Het is daarom cruciaal om na te gaan of deze al verzekerd zijn. Als dat niet het geval is, kan het verstandig zijn om een inhoudsverzekering af te sluiten, die schade aan persoonlijke eigendommen dekt. Overleg met jouw verhuurder om duidelijkheid te krijgen over de verantwoordelijkheid voor verzekeringen. Als jij als huurder zelf de zonnepanelen laat plaatsen zul je moeten nagaan of ze door jouw inboedelverzekering gedekt worden. Dit valt vaak onder het ‘huurdersbelang’, maar dit is niet standaard het geval bij elke verzekeraar.

Verschillende dekkingen voor zonnepanelen

Bij het kiezen van een verzekering voor zonnepanelen is het van belang om te kijken naar de verschillende dekkingen die worden aangeboden. Verzekeraars verschillen nogal eens van elkaar als het gaat om standaard en aanvullende dekking. De meeste opstalverzekeringen dekken schade door brand, storm, inbraak, en andere onvoorziene omstandigheden. Er zijn echter ook specifieke dekkingen voor zonnepanelen Sommige verzekeraars bieden bijvoorbeeld aanvullende dekkingen, zoals schade door hagel of blikseminslag. Dit kan belangrijk zijn afhankelijk van het klimaat in jouw regio. Ook niet zichtbare schade is niet altijd standaard opgenomen in de polis of er zelfs van uitgesloten. Niet zichtbare schade gaat over schade, die alleen te constateren is met bijvoorbeeld meetapparatuur of over haarscheurtjes (microcracks). Controleer de polisvoorwaarden zorgvuldig en overweeg om extra dekkingen toe te voegen op basis van jouw specifieke behoeften en omstandigheden.

Misgelopen stroomopbrengst verzekeren

Een veel gestelde vraag is of de misgelopen stroomopbrengst bij schade ook wordt vergoed. Helaas dekken de meeste standaardverzekeringen voor zonnepanelen dit niet. De verzekering richt zich voornamelijk op de fysieke schade aan de panelen zelf. Er zijn echter verzekeraars op de markt die wel dekking bieden voor het verlies aan opbrengst als gevolg van schade. Dit kan een waardevolle toevoeging zijn, vooral als je afhankelijk bent van de opbrengst van jouw zonnepanelen voor energieopwekking.

Schade door vallende zonnepanelen

Een specifieke situatie, die nog de aandacht vraagt als het gaat om dekking, is wanneer de zonnepanelen door hevige wind vallen en schade veroorzaken bij anderen. In principe valt dit dan onder de aansprakelijkheidsverzekering. Er zijn in deze situatie echter ook verschillen tussen verzekeraars. Het loont dan ook om hier goed naar te kijken. De verschillen zitten hem vaak in de windkracht, die de oorzaak was van de vallende zonnepanelen. In verzekeringstermen spreekt men vanaf windkracht 7 van een storm. Veel verzekeraars beroepen zich vanaf dat moment op overmacht en vergoede de schade dan niet. Er zijn echter verzekeraars waar die grens hoger ligt.

Kosten van het verzekeren van zonnepanelen

De kosten van een verzekering voor zonnepanelen variëren afhankelijk van verschillende factoren. De dekking, het type woning en de regio waarin je woont spelen allemaal een rol. Gemiddeld genomen liggen de kosten tussen de 0,25% en 1% van de waarde van jouw zonnepaneleninstallatie. Verzekeringen met hogere premies dekken over het algemeen ook meer. Het is belangrijk om offertes van verschillende verzekeraars te vergelijken en rekening te houden met de geboden dekking en eventuele aanvullende opties. Hoewel het verleidelijk kan zijn om te kiezen voor de goedkoopste optie, is het essentieel om ervoor te zorgen dat de verzekering voldoende dekking biedt voor jouw specifieke situatie. Lees dus altijd goed de polisvoorwaarden.

Verzekeren is een verstandige stap

Concluderend kunnen we stellen dat het verzekeren van zonnepanelen een verstandige stap is om jouw duurzame investering te beschermen. Of je nu een koop- of huurwoning hebt, zorg ervoor dat je de juiste verzekering afsluit met passende dekkingen voor jouw situatie. Vergeet daarbij niet ook preventieve maatregelen te nemen om de risico’s te minimaliseren. En mocht er dan toch iets misgaan, dan ben je beschermd. Op deze manier geniet je van een zorgeloze en duurzame energieopwekking met jouw zonnepanelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meer nieuws:

Meer nieuws