Steeds meer mensen in Nederland omarmen duurzame energie door zonnepanelen op hun daken te laten installeren. Deze keuze is niet alleen goed voor het milieu, maar het biedt ook de mogelijkheid om aanzienlijk te besparen op de energierekening. Maar hoe verloopt eigenlijk zo’n installatie dag van zonnepanelen? In dit uitgebreide artikel nemen we je stap voor stap mee in het proces en laten we je zien wat je kunt verwachten bij de installatie van zonnepanelen.
Voordelen van professionele installatie
Menig klusser overweegt de installatie van zonnepanelen zelf te doen. Het lijkt immers een relatief eenvoudige klus. Toch komt er bij het aansluiten van zonnepanelen wel het een en ander kijken. Bovendien zijn er veel eisen waaraan een elektrische installatie moet voldoen. Er zijn ook specifieke veiligheidseisen. De installatie van zonnepanelen uitbesteden aan professionals biedt daarom diverse voordelen, die de investering meer dan waard zijn.
Professionele installateurs
Het grootste voordeel van professionele installateurs is dat ervaren en goed opgeleide technici zich dagelijks bezighouden met het installeren van zonnepanelen. Dit waarborgt een juiste en veilige installatie van het zonnepanelensysteem. Professionele installateurs hebben uitgebreide ervaring in het installatieproces. Hier kunnen ze het werk efficiënter uitvoeren dan iemand die minder bekend is met de technische aspecten. Dit minimaliseert de tijd die nodig is voor de installatie.
Veiligheid en garanties
Het inhuren van professionals vermindert ook aanzienlijk het risico op fouten en ongelukken tijdens de installatie. Dit voorkomt potentiële schade aan het systeem of aan eigendommen. Daarbij komt dat veel professionele installateurs garanties bieden op hun werk. Dat betekent dat eventuele problemen na de installatie kosteloos worden verholpen. Dit geeft gemoedsrust en zekerheid aan de koper of investeerder.
Onderdelen van de installatie
Een zonnepaneleninstallatie omvat verschillende essentiële onderdelen. Deze moeten nauwkeurig worden geïnstalleerd voor optimale prestaties.
De zonnepanelen
De zonnepanelen vormen natuurlijk de kern van de installatie en zijn vaak de grootste kostenpost. Voor een gemiddeld huishouden zijn ongeveer 12 panelen nodig. Je kunt eenvoudig berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Het is verstandig een expert daarin mee te laten kijken.
De omvormer
De omvormer is cruciaal, omdat deze gelijkstroom omzet in bruikbare wisselstroom voor elektrische apparaten. Soms zit de omvormer ook al op de zonnepanelen verwerkt, zoals bij AC zonnepanelen.
De montagematerialen en kabels
Zonnepanelen worden op draagstructuren geplaatst, zoals rails die aan de panlatten worden bevestigd. De bekabeling verbindt de zonnepanelen met de omvormer en de omvormer met de meterkast.
Hoe verloopt een installatie dag?
Zonnepanelen installeren is geen buitengewoon ingewikkelde klus, maar het vereist wel deskundigheid. Over het algemeen bestaat de dag van de installatie van de zonnepanelen uit zes stappen. We focussen in dit overzicht op de praktische aspecten van de installatie. Vóór de installatie dag vindt er vaak nog een technische schouw plaats.
De technische schouw
Voordat de installatie begint, voeren experts vaak een technische schouw uit. De technische schouw is een cruciale stap waarbij experts het dak en de omgeving grondig beoordelen op geschiktheid voor zonnepanelen. Ze kijken naar de desoriëntatie, de hellingshoek, mogelijke schaduwbronnen, en de algehele structuur van het dak. Dit helpt bij het optimaliseren van de opbrengst van de zonnepanelen. Het voorkomt ook onvoorziene problemen tijdens de installatie.
Stap 1: Voorbereiding
Op de dag van de installatie inspecteren de installateurs eerst het dak. Ze bereiden het dak voor op de installatie en ze bepalen de plaats voor de omvormer en de route van de kabels naar de meterkast.
Stap 2: Montage
Wanneer alles is voorbereid installeren de monteurs het montagesysteem op het dak. Dit gebeurt met dakhaken en rails voor de zonnepanelen. Bij platte daken worden hellende montagesystemen gebruikt, zodat de zonnepanelen in de juist hellingshoek kunnen staan.
Stap 3: Bevestiging van zonnepanelen
Nadat het montagesysteem op zijn plek zit, worden de zonnepanelen zelf erop geplaatst. Deze worden nauwkeurig op het montagesysteem vastgemaakt. Ook de onderlinge verbindingen worden dan gelegd. Tenslotte wordt de hoofdstroomkabel naar de woning doorgetrokken, zodat er verbinding gemaakt kan worden met de omvormer (of meterkast).
Stap 4: Plaatsing van de omvormer
Wanneer alle zonnepanelen op hun plaats zitten, wordt de omvormer geplaatst in een goed geventileerde ruimte. Dit is vaak de zolder. Deze wordt vervolgens gekoppeld aan de zonnepanelen aan de ene kant en aan de andere kant met een kabel aan de meterkast verbonden.
Stap 5: Bekabeling
Als laatste stap van de installatie verbinden de installateurs de kabels de zonnepanelen met de meterkast. Dit is een onmisbare stap in de installatie. Daar wordt de groene stroom verdeeld over elektrische apparaten. Er is een aparte groep in de meterkast, die is toegewezen aan de zonnepanelen.
Stap 6: Keuring
De laatste stap in de keuring is niet onbelangrijk. In deze stap controleren de installateurs alles, zodat ze de installatie van de zonnepanelen kunnen afronden. Ze voeren technische testen uit, ruimen op, en als de testen geslaagd zijn, is de installatie voltooid.
Met deze gestructureerde stappen is de installatie van zonnepanelen een nauwgezet proces. Elke stap draagt bij aan het creëren van een efficiënt en duurzaam energiesysteem op jouw dak.