Wegwijs in zonnepanelen land
Wijzer worden in de prijzen?
kosten 6 zonnepanelen

Wat kosten 6 zonnepanelen is een belangrijke vraag die in de praktijk vaak weerklinkt. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar een financieel toegankelijke manier om te kunnen investeren in zonnepanelen. Wanneer dat eveneens geldt voor jou kan een systeem bestaande uit 6 zonnepanelen mogelijks het overwegen waard zijn. Ben jij ook benieuwd naar de exacte zonnepanelen prijs waar je in deze situatie rekening mee dient te houden? Dan is het beslist interessant om je nog even grondig verder te verdiepen in de informatie die je hieronder op deze pagina aantreft.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor jouw situatie?

Voordat we de vraag “wat kosten 6 zonnepanelen” gaan beantwoorden is het van cruciaal belang om even na te gaan aan hoeveel zonnepanelen jij behoefte hebt. Elke situatie is op dit vlak namelijk anders. Er zijn dan ook verschillende factoren die hier een invloed op uitoefenen:

Bereken de prijs

→ Wijzer worden in de prijzen? Gebruik de zonnepanelen calculator en bereken wat de kosten voor jou zullen zijn.

 1. Je elektriciteitsverbruik op jaarbasis;
 2. De beschikbare oppervlakte op het dak;
 3. Het vermogen van de zonnepanelen waar je gebruik van gaat maken;

Voor een gemiddeld Nederlands gezin geldt dat ze een elektriciteitsverbruik kent van zo’n 3500 kWh op jaarbasis. Wanneer er dan voor wordt gekozen om zonnepanelen met een capaciteit van bijvoorbeeld 365 Wp aan te kopen heeft dat in de praktijk als gevolg dat er kan worden gerekend op een totale opbrengst van zo’n slordige 1862 kWh. Dit betekent dat op deze manier zowat de helft van het vereiste energieverbruik van een doorsnee Nederlands gezin op jaarbasis kan worden gecompenseerd. Kies je voor zonnepanelen die beschikken over een nog hogere capaciteit? Dan spreekt het voor zich dat je met een kleinere installatie een nog grotere opbrengst kan realiseren.

Wat kosten 6 zonnepanelen dan ongeveer?

Bovenstaande brengt ons meteen al bij de hamvraag van deze pagina, namelijk wat kosten 6 zonnepanelen? Het antwoord op deze vraag wordt onder meer beïnvloed door het type zonnepaneel waarvoor je kiest. In de praktijk maken we dan ook een onderscheid tussen vier verschillende opties:

 1. Monokristallijne zonnepanelen;
 2. Polykristallijn zonnepanelen;
 3. Dunne film zonnepanelen;
 4. Glas-glas zonnepanelen;

In het merendeel van de gevallen wordt er in Nederland gekozen voor één van de eerste twee opties. Op vlak van prijs zijn deze panelen zeker niet het goedkoopst, in tegendeel. Wanneer je vooral de focus wenst te leggen op het aankopen van goedkope zonnepanelen kijk je dan ook wellicht beter in de richting van dunne film zonnepanelen. Let wel, de prijs die je moet betalen voor de zonnepanelen zegt niet alles. De terugverdientijd en daarmee ook het uiteindelijke rendement dat je ermee weet te realiseren is immers ook zeer sterk afhankelijk van het type paneel waarvoor je kiest. Wat dat betreft moet je weten dat het rendement bij dunne film exemplaren zo’n 20 procent lager is gelegen.

Hoeveel betaal je per (type) zonnepaneel?

Inmiddels weten we dat er in de praktijk een onderscheid wordt gemaakt tussen vier verschillende type zonnepanelen. Voor elk type zonnepaneel geldt dat deze over diens eigen rendement en kostprijs beschikt. Om een concreet antwoord te kunnen geven op de vraag wat kosten 6 zonnepanelen is het van belang om eerst even de individuele kostprijs van een paneel te kennen. Wat dit betreft kan je in de praktijk rekening houden met de onderstaande kosten:

 • Gemiddeld 675 euro bij een monokristallijn zonnepaneel;
 • Gemiddeld 600 euro bij een polykristallijn zonnepaneel;
 • Gemiddeld 400 euro bij een dunne film zonnepaneel;
 • Gemiddeld 1.000 euro bij een glas-glas zonnepaneel;

De glas-glas zonnepanelen die op de markt zijn terug te vinden kenmerken zich dus duidelijk door de hoogste aankoopkosten. Dit gezegd hebbende leveren ze ook het beste rendement en kenmerken ze zich door de langste levensduur. Het aankopen van een set van 6 dergelijke, dure zonnepanelen zou je op het einde van de rit dus toch zomaar het best mogelijke rendement kunnen opleveren.

Wat kosten 6 zonnepanelen inclusief installatie?

Op basis van de individuele kostprijs van de verschillende zonnepanelen is het in de basis al mogelijk om de hamvraag van deze pagina “wat kosten 6 zonnepanelen” te beantwoorden. Dit gezegd hebbende is de aankoopprijs van de zonnepanelen op zich niet de enige kost waar je rekening mee moet houden. Wat namelijk ook te denken van de installatiekosten? Het antwoord op de vraag wat kosten 6 zonnepanelen inclusief installatie wordt in de praktijk beïnvloed door verschillende relevante factoren. Wat deze factoren betreft kan je denken aan de volgende:

 1. De installateur van de zonnepanelen;
 2. Het type dak waar de zonnepanelen op geplaatst dienen te worden;
 3. Het aantal zonnepanelen dat moet worden geplaatst;

Je kan er in de praktijk rekening mee houden dat de montagekosten bij zonnepanelen in de praktijk goed zijn voor zo’n 25 à 30 procent van het totale prijskaartje. Afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat moet worden geplaatst kunnen de montagekosten variëren van 500 euro tot ruim 3.000 euro. Kies je voor een zonnepaneleninstallatie bestaande uit 6 zonnepanelen? Dan kan je er rekening mee houden dat je daarvoor in de praktijk zo’n 500 euro aan montagekosten voor moet betalen. Het concreet beantwoorden van de vraag wat kosten 6 zonnepanelen inclusief installatie is dus vooral een kwestie van de individuele zonnepanelenprijs te vermenigvuldigen met 6 en daar de gemiddelde montagekosten van 500 euro aan toe te voegen. Toch ben je er dan nog niet helemaal.

Wat is de totaalprijs van 6 zonnepanelen met omvormer?

De omvormer is een ontzettend belangrijk onderdeel van jouw systeem met zonnepanelen. Het is namelijk dit onderdeel dat verantwoordelijk is voor de omzetting van de energie die wordt opgewekt door de zonnepanelen in bruikbare stroom. Voor een complete installatie met 6 zonnepanelen geldt dat je gemiddeld rekening dient te houden met de onderstaande kosten:

 • Een gemiddelde kostprijs voor 6 zonnepanelen van 3.600 euro;
 • De montagekosten voor 6 zonnepanelen van ongeveer 500 euro;
 • De prijs van een omvormer van zo’n 750 euro;

In bovenstaande situatie zou de totaalprijs dan komen te liggen op ongeveer 4.850 euro inclusief BTW. Op moment van schrijven is het zo dat je de 21 procent aan BTW terug kan krijgen. Dit zorgt ervoor dat je in de praktijk zo’n 1.018,50 euro aan BTW terug kan krijgen. Let wel, de exacte kosten voor een systeem met 6 zonnepanelen zal in de praktijk nog sterk worden beïnvloed door met name de capaciteit van de zonnepanelen en het vermogen van de omvormer zonnepanelen. Bovenstaande prijzen zijn dan ook louter en alleen ter indicatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws